26 / 04 / 2024

Kira zam oranları Aralık 2015!

Kira zam oranları Aralık 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Bu zam enflasyon oranlarına göre hesaplanıyor. İşte kira zam oranları Aralık 2015...



Kira zam oranları Aralık 2015!

Gayrimenkul kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracıya ne kadar ve nasıl zam yapılacağı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen mesken ve işyeri kiralamalarında farklı şekilde zam hesabı yapılıyor. Mesken kiracısına dönemin ÜFE oranlarına göre zam yapılıyor. Ancak hangi ÜFE oranına göre hesaplama yapılması gerektiği kanunda açıklanmıyor.


Bu doğrultuda TÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre yapılması gerektiğini öngürürken, Yargıtay ise aldığı bir kararda on iki aylık ortalamalara göre hesaplama yapılması gerektiğini açıkladı.


Buna göre bir kesim kiraya bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yaparken, diğer bir kesim ise on iki aylık ortalamaları baz alarak kiracıya zam yapıyor. 


Ancak işyeri kiralamalarında, bu kural uygulanmıyor. Borçlar Kanunu kapsamında yapılan değişiklik ile ÜFE uygulaması işyerleri için 2020 yılına ertelendi.


2020 yılına kadar işyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 3 Aralık 2015 tarihinde açıklanan kira zam oranları ise şu şekilde:


Kira zam oranları Aralık 2015

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Kira zam oranı: yüzde 5,25 - yüzde 5,33 



Üretici fiyat endeksi Kasım 2015!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön