20 / 04 / 2024

Kira zam oranları Kasım 2014!

Kira zam oranları Kasım 2014!

Taşınmaz kiralamalarında sözleşme süresinin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapabiliyor. Bu ay kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte kira zam oranları Kasım 2014...



Kira zam oranları Kasım 2014!

Taşınmaz kiralamalarında, yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kira zam hesabı, işyeri ve meskenlerde farklı şekillerde hesaplanıyor.


Borçlar Kanunu ve Kanunda yapılan değişiklikler gereğince meskenlerde, dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılırken, işyerlerinde bu kural 2020 yılına ertelendi. Önümüzdeki 5 sene içerisinde sözleşme serbestisi uygulanacak.


İşyerlerinde sözleşmede belirtilen esaslarda kiracıya zam yapılacak. Eğer, böyle bir esasa sözleşmede yer verilmediyse, mal sahibi istediği oranda zam yapabilecek.


Borçlar Kanunu Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira zam oranı Kasım 2014..

Kira zam oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayında sözleşme süresi dolan kiralamalar için kiracıya en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılacak.


İşyeri kira zammı nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön