16 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama 2017!

Kira zammı hesaplama 2017!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde yıllık zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama 2017 örneği..



Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde yıllık zam yapılıyor. Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira zammı hesaplama 2017 kuralı

Kirada, TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları kullanılarak zam yapılıyor. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak kira artışı yapılıyor.


Söz konusu oranlar TÜİK tarafından her ayın 3'ünde açıklanıyor. Nisan ayı kira artışlarında kullanılacak oranlar da 3 Nisan'da belli oldu. ÜFE verileri ve kira artış oranları şu şekilde sıralanıyor:


Kira zammı ÜFE oranları

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,04 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,89 artış gösterdi.


Kira zammı hesaplama 2017 örneği

Mevcut kira1000 lira

Kira artış oranıYüzde 6,89

Zam bedeli68,9 lira

Zamlı kira1068,9 lira




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön