24 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama Mart 2015!

Kira zammı hesaplama Mart 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi kira bedelinde de artış yapılabiliyor. Peki, ne kadar kira zammı yapılır? İşte kira zammı hesaplama Mart 2015 oranları...



Kira zammı hesaplama Mart 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi kira bedelinde de artış yapılabiliyor. Ancak kirada yapılacak bu zammın kanunda belirlenen hesaplama çerçevesinde yapılması gerekiyor.


Kanunen meskenlerde kiracılara dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılabiliyor. Ancak işyerinde böyle bir kural bulunmuyor.


İşyeri kiracısına 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyeri kiracısına istenilen oranda zam yapılırken, mesken kiracısına ev sahibi istediği oranda zam yapamıyor.


Mesken kira zammında kullanılacak ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Mart'ta açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Kira hesaplamasında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön