16 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama örneği Ekim 2015!

Kira zammı hesaplama örneği Ekim 2015!

Kiralama süresi boyunca kiracı kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kira sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama örneği Ekim 2015..



Kira zammı hesaplama örneği Ekim 2015!

Kiralama süresi boyunca kiracı kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kira sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Kanunen Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Ekim ayı kira zam oranları 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı:


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Açıklanan verilere göre, Ekim ayında yenilenen mesken kiralamalarında yüzde 6,92 oranında zam yapılacak.


Kira zammı hesaplama örneği..

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 6,92

Zam bedeli: 69,2 lira

Zamlı kira bedeli: 1069,2 lira


Kira zammı kabul edilmezse..

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.



Enflasyon oranları Ekim 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön