25 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama örneği 2015!

Kira zammı hesaplama örneği 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yeni kira dönemlerinde zam nasıl yapılır? İşte kira zammı hesaplama örneği 2015..



Kira zammı hesaplama örneği 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedeli ise kira döneminin yenilenmesi halinde veya kiralanan taşınmazda değer artışının yaşanması durumunda arttırılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Bu kural meskenler uygulanıyor. İşyerlerinde 2020 yılına kadar istenilen oranlarda zam yapılabiliyor. Kira zammı hesaplama örneği 2015 şu şekilde:


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Ağustos ayında meskendeki kiracıya yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek. Mesken kira bedeli 1000 lira olan kiracı yeni dönemde 1056,2 TL ödeyecek.


Sözlü kira sözleşmesinde tahliye!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön