26 / 04 / 2024

Kiracı evi tutmaktan vazgeçerse ne olur?

Kiracı evi tutmaktan vazgeçerse ne olur?

Kiralama ve alım satım işlemleri, emlakçı aracılığı ile yapılabiliyor. Emlakçı ile yapılan işbirliği sonrasında emlakçıya belli oranlarda komisyon ödenmesi gerekiyor. Peki, kiracı evi tutmaktan vazgeçerse ne olur?



Kiracı evi tutmaktan vazgeçerse ne olur?

Kiralama ve alım satım işlemleri, emlakçı aracılığı ile yapılabiliyor. Emlakçı ile yapılan işbirliği sonrasında emlakçıya belli oranlarda komisyon ödenmesi gerekiyor.


Emlakçıya verilecek komisyon bedelleri, "Emlak komisyonu ücret tarifesi"nde belirleniyor. Kiralamalarda yalnız kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere tahsil ediliyor.


Kontrat süresi ne olursa olsun 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV olarak tahsil ediliyor.


Not:

1.Yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemez.

2.  Emlak  Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamaz.

3. Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorundadır. Sözleşmesiz hizmet veremez.


Peki, kiracı evi tutmaktan vazgeçerse ne olur? Kiracı evi tutmaktan vazgeçerse komisyon bedeli ödenir mi?


Emlakçı, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.



Kiracı evi kaç günde boşaltır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön