19 / 04 / 2024

Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?

Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?

Kira sözleşmesi mal sahibi ya da kiracı tarafından karşı tarafa yapılacak tahliye bildirimi ile sona erdirilebiliyor. Peki, kiracı sözleşme bitmeden çıkabilir mi? Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?



Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.


Taşınmazın teslimi..

Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.



Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön