25 / 04 / 2024

Kiracı iflas ederse ne olur?

Kiracı iflas ederse ne olur?

Kira ilişkisinde sorumlulukların yerine getirilmemesi sözleşmeyi sona erdiren nedenler arasında yer alıyor. Buna karşın, sözleşmenin olağanüstü fesih durumları da söz konusu olabiliyor. Peki, kiracı iflas ederse ne olur?



Kiracı iflas ederse ne olur?

Borçlar Kanununda kira kontratı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesinde taraflar karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kira ilişkisinde sorumlulukların yerine getirilmemesi sözleşmeyi sona erdiren nedenler arasında yer alıyor.


Buna karşın, sözleşmenin olağanüstü fesih durumları da söz konusu olabiliyor. Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar. Peki, kiracı iflas ederse ne olur?


Kiracının iflas etmesi halinde kira sözleşmesinin durumu ile ilgili esaslar aynı kanunda madde 332'de açıklanıyor:


Kiracının iflası

MADDE 332- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.


Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.


Kira kontratına neler yazılmalı?


Geri Dön