20 / 04 / 2024

Kiracı için indirim yolu açıldı: Kiralar yarıya inebilir! 

Kiracı için indirim yolu açıldı: Kiralar yarıya inebilir! 

Koronavirüs salgını döneminde kirasını ödemekte zorlanan işletme sahiplerini sevindiren gelişme yaşandı. İşleri bozulduğu için kirasını ödemeyen işyeri sahibi ,mahkemeye başvurarak kirasında yüzde 50 indirim sağladı.



Pandemi nedeniyle ülkemizde birçok sektör getirilen kısıtlamalar nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Yeni Şafak'tan Kenan Biter’in haberine göre;  pandemi işleri bozulduğu için kirasını ödemeyen bir işyeri sahibi başvurduğu mahkeme ile kirasının düşürülmesini talep etti. Yapılan bir başvuruyu değerlendiren mahkeme pandeminin olağanüstü bir süreç olduğunun altını çizerek işleri bozulduğu için indirim talep eden kiracının kirasını yarı yarıya düşürdü.

Mahkemenin verdiği karar, pandemi döneminde işleri bozulduğu için kirasında indirim talep eden kiracının, belki de birkaç yıl sürecek dava süresince kira bedelini yarı oranda indirimli olarak ödeyebilmesi için geçici bir tedbir sağladı. Taleple ilgili açıklama yapan Sözleşme Hukuku Uzmanı Umut Yeniocak; "Mahkeme, koronavirüs salgınının olağanüstü bir durum yarattığını ve bu durumdan etkilenen işyeri kiracılarının kira bedellerinde indirim talep etmesinin anlaşılır bir talep olduğu gerekçesiyle, kiracının dava süresince kirasını yarı oranda indirimli ödemesine izin vermiştir. Mahkemenin bu kararı, kiracının açtığı davanın güçlü hukuki dayanakları bulunduğunun ve dava sonunda büyük ihtimalle pandemi dönemi boyunca kira bedelinde indirim kararı verileceğinin habercisidir diyebiliriz" dedi.  

Kiracı için indirim yolu açıldı: Kiralar yarıya inebilir! 

Koronavirüs salgını sonrası işleri bozulan ve kira ödemekte zorlanan kiracılarının indirim talep edebileceklerini söyleyen Yeniocak, bu aşamada dava açıp açmadan önce işletmecilerinin işyeri sahiplerine bildirme göndermesi gerektiğini dile getirdi 

Talepleri kabul edilmeyen işletme sahipleri, kira indirimi için mahkemeye başvuruda bulunabilirler. 

Pandemi nedeniyle olağanüstü bir süreçten geçilmesinden kaynaklı kiracıların taleplerinin kira bedelinde indirimle de sınırlı olmadığının vurgulayan Yeniocak, kiraların ertelenmesi, taksitlendirilmesi, işyeri kapanmışsa kapalı olduğu süre için kiranın hiç ödenmemesi gibi talepleri de ileri sürmelerinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Emsal olarak kullanılabilir 

Mağdur kiracıların dava açması halinde birkaç yıl sürecek dava süresince kiranın indirimli olarak ödenmesi için tedbir talebinde bulunabileceğini de aktaran Yeniocak, Bursa’da verilen kararın ise emsal olarak kullanabileceğini dile getirdi.


İş yeri kiracılarına stopaj ve KDV indirimi!


Geri Dön