26 / 04 / 2024

Kanal Bolu projesi için iptal davası açıldı!

Kanal Bolu projesi için iptal davası açıldı!

Bolu’nun en verimli tarım ovasında inşa edilecek 12 metre yüksekliğinde ve 70 metre genişliğindeki çevre yolu inşaatına “Kanal Bolu’’ adını veren halk, proje için iptal davası açtı.



Kanal İstanbul tartışmaları devam ederken, Bolu'nun en verimli tarım ovasında Bolu Güney Çevre Yolu isminde yeni bir yol inşaatı başladı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, 12 metre yüksekliği, 70 metre genişliğiyle Bolu'yu adeta bir duvar gibi ikiye bölecek olan yola halk ‘'Kanal Bolu” ismini verdi. 

Daha önce doğa harikası Gölcük'ün yapılaşmaya açılmasını önleyen Bolu Platformu, yol inşaatının durdurulması ve projenin iptali için bir dava açıp muhtarlar dahil 50 sivil toplum kuruluşunu tek çatı altında birleştirdi. Yüksekliği duvara, dolgu toprak altındaki geçitleri dehlizlere benzetilen yolun Bolu'nun en verimli tarım arazilerini yok edeceği bildiriliyor.

TARIM ALANI YOK OLUR

Bolu, biri kentrin tam ortasındaki karayolu diğeri de dağlık kuzey yamaçtaki otoban olmak üzere doğudan batıya iki büyük yol güzergahında yer alıyor. Ulaştırma Bakanlığı, kente 3. bir şehirlerarası yolun güneyden açılması için karar verdi. Fakat yolun geçirilmesinin planlandığı güney aksında Bolu'nun en verimli tarım arazileri ile çok sayıda köy ve yerleşim yerinin yer alması şehirde büyük tepkilere yol açtı. Geniş bir kitleyi tek çatı altında toplayan Bolu Platformu, Bolu İdare Mahkemesi'ne projenin iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde yolun kamu yararından çok, kamu için zarar oluşturacağı ifadelerine yer verildi.

KENT MERKEZİNE 10 TÜNELDEN GİRİLEBİLECEK

Platform, yolun Bolu için telafisi zor, hatta imkansız denebilecek olumsuz sonuçlar doğuracağı bilgisini verirken, adeta duvarı andıran yolun yapılması durumunda yaklaşık olarak 100 hektar tarım alanının yok olacağı ve şehri adeta ikiye bölen 12 metre yüksekliğinde 70 metre genişliğinde bir duvar örülmüş olacağı uyarısını da yaptı. Platform açıklamasında, “Üstelik bu duvar, toprak dolgu malzeme ile yapılıyor ve geçişler, altlarda oluşturulacak bir nevi dehlizlerden olacak. Çevre yolu, birçok köyü ikiye bölecek. Doğa turizminin geleceğini olumsuz etkileyecek, hava, görüntü ve ses kirliliğine yol açacak. Bolu halkı, bu yol güzergahını istemiyor. Bolu'ya, Bolululara ve Bolu'nun geleceğine zarar vereceğini düşünüyor” ifadelerine yer verildi.

2 alternatif var

Bolu Platformu, yol projesinin sadece ulaşım önceliğiyle hazırlandığını da belirtirken, ulaşım ihtiyacının doğaya ve insanlara zarar vermeden iki alternatifle çözülebileceği önerisini sundu. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Örneğin, Ankara-İstanbul otoyolunun Bolu doğu-batı arası ücretsiz kullandırılarak bu ihtiyaç kısa vadede görülebilir. Uzun vadede kuzeyde, otoyola paralel bir güzergahta çevre yolu inşa edilebilir. Böylece Bolu'nun verimli tarlaları, doğası ve insanları büyük bir riskten kurtulur” ifadeleri yer aldı. Yol projesinin iptali için davanın yanı sıra imza kampanyası başlatan Bolu Platformu'nu meydana getiren 50 sivil toplum kuruluşu birçok farklı kitleyi temsil ediyor.


Geri Dön