27 / 04 / 2024

Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. Peki, kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?



Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Dava yoluyla kira sözleşmesi feshetme nedenleri:

-Gereksinim, yeniden inşa ve imar

-Yeni malikin gereksinimi

-Kira borcunun ödenmemesi

-Kiracının aynı ilçe sınırlarında evinin olması

-Tahliye taahhüdü verilmiş olması


Yukarıdaki sebeplerin doğması halinde, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açılacak dava ile sözleşme feshedilebiliyor.


Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamıyor.



Kiracı tahliyesi dava dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön