18 / 04 / 2024

Kiracı sözleşmesi nasıl yapılır?

Kiracı sözleşmesi nasıl yapılır?

Kiralama işleminin söz konusu olduğu durumlarda, kiralayan kişi ile kiraya veren kişi arasında yapılan anlaşmaya dair bir kiracı sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Peki kiracı sözleşmesi nasıl yapılır, işte yanıtı...



Kiracı sözleşmesi nasıl yapılır?

Kiracı sözleşmeleri, gayrimenkul kiralamalarında karşımıza çıkıyor. Konut, işyeri gibi taşınmaz malların kiraya konu olması, taraflar arasında yapılan anlaşmanın bir belgeye dökülerek, imzalanmasını zorunlu kılıyor.


Tarafların birlikte bir şahit huzurunda imzalayabileceği kiracı sözleşmeleri aynı zamanda noter huzurunda da imzalanıyor. İleride çıkabilecek her türlü problem için, kiracı sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması daha faydalı oluyor. Böylece söz konusu sözleşmenin yapıldığı tarih, resmi belgelerle kayıt altında tutulmuş oluyor. Buna göre, "Kiracı sözleşmesi nasıl yapılır?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracı sözleşmesi örneği..

Kiracı sözleşmeleri kapsamında kiralama işlemine dair tüm bilgilerin verilmesi gerekiyor. Yani, kiralayan kişi, kiraya veren kişi, kiralanan gayrimenkul ve kira bedeli ile kira süresi gibi kiralamaya dair diğer bilgiler..


Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz doldurularak kiracı sözleşmesinin imzalanması halinde, karşılıklı iki tarafında hakları korunmuş oluyor. Kiracı sözleşmesi kapsamında yer alacak maddeeler şu şekilde sıralanıyor;


Örnek kiracı sözleşmesi..

Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar


Sözleşme kapsamında yukarıdaki maddelerin yanı sıra, özel ve genel hükümlere de yer veriliyor. Evin o anki durumunun ve demirbaşlarının durumunun da belirtilmesi faydalı oluyor.


Kiracı sözleşmesi feshi..

Kiralama süresinin sona ermesi ile hem de kira süreci içinde ortaya çıkan nedenler "kiracı sözleşmesi feshi" ne neden olabiliyor. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön