26 / 04 / 2024

Kiracıdan kiralık sistemi yaygınlaşıyor!

Kiracıdan kiralık sistemi yaygınlaşıyor!

Emlakçıların yüksek komisyon ücretini bertaraf etmek için bulunan ‘kiracıdan kiralık’ sistemi gittikçe yaygınlaştı. İşkolu halini almaya başlayınca emlakçılar bu duruma tepki gösterdi



 

Türkiye'de artan yerleşik yabancı sayısı, kısa süreli kiralamalar ve öğrenci hareketliliği emlakçılık alanındaki dengeleri değiştiriyor. Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre, ilk olarak yabancı öğrenciler arasında moda olmaya başlayan 'kiracıdan kiralık' uygulamaları teknolojinin de etkisiyle yayılıyor. Yüksek komisyon ücretlerine alternatif olarak çıkan ve bir dönem popüler olan 'sahibinden kiralık' modelinin yeni bir versiyonu olan sisteme talep her geçen gün daha da artıyor.

EMLAKÇI DEVREDIŞI


Yeni sistem, yüksek emlak komisyonlarını da devredışı bırakmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar sebebiyle yüzbinlerce konut emlakçıların tekelinden çıkmış durumda. Birçok sosyal medya ve internet sitesi üzerinden sistem yayılmaya devam ediyor. Yerli ve yabancı öğrenciler, turistler hatta Türk vatandaşları da sosyal medya üzerinden organize oluyor. Kişiler boşaltmaya karar verdikleri ev ya da işyerlerini internette ilana çıkarıyor. Kiracılar, emlakçıların istediğinin çok altında da olsa belli bir para da talep edebiliyor. Örnek olarak, emlakçıdan bir daire kiraladığınızda sizden bir kira tutarı komisyon tahsil ediliyor. Yani, aylık kirası 2.500 olan bir daire için emlakçıya da 2.500 lira vermeniz gerekli. 'Kiracıdan kiralık' sisteminde bu rakam en fazla 500 lira oluyor.

EV SAHİBİ İÇİN AVANTAJ


Birçok kişi bunu bir iş kolu haline getirerek, binlerce kiracı ile toplu anlaşmalar gerçekleştiriyor. Bu sayede kiracılar da evden çıkarken bir kazanç kapısı fırsatı da yakalıyor. Ev sahipleri de daha hızlı ve referanslı kiracı buldukları için bu sistemi destekliyor.

 

Kiracılar alt kiralama yapabilir mi?


Geri Dön