26 / 04 / 2024

Türkiye'de yeşil çatı sistemi yaygınlaşıyor!

Türkiye'de yeşil çatı sistemi yaygınlaşıyor!

Yeşil çatı sistemi, son yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Teknolojiyi uygulayan firma sayısı çoğalınca rekabet de arttı. Metrekare fiyatları 20-30 euro'dan 6-7 euro' ya kadar düştü...



İNŞA edilen yeni binalarda görmeye başladığımız "yeşil çatılar', önümüzdeki yıllarda daha da artacağa benziyor. 'Çatı bahçeciliği' ya da 'bitkilendirilmiş çatı teknolojisi' olarak tanımlanan yeşil çatılar, artık Türkiye'de de bazı binalarda uygulanmaya başladı. Almanya'da 40 yıl önce başlayan yeşil çatı sistemi, Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinde son yıllarda hızla yayılıyor. Amerikalı birçok firma yeşü çatı sistem ve metotları için lisans alıyor. 

2003 yılında Onduline Avrasya tarafından Türkiye'ye de getirilen 'yeşil çatı' teknolojisini uygulayan firma sayısı bugün yediye ulaştı. Onduline Avrasya'nın Alman Zinco firması ile anlaşmasının ardından, Almanya'daki bazı yeşil çatı firmaları Türkiye'ye geldi. 


TEKNOLOJİ YAYGINLAŞIYOR 


Avrupa'da en çok yeşil çatı görebileceğiniz ülke Almanya. Bu ülkede 2001 yılı sonuna kadar toplam 13.5 milyon metrekare çatı bahçesi yapılmış. Yeşil çatılı konutlar, Almanya'da belediyeler tarafından teşvik ediliyor. Yeşil çatı maliyetinin üçte biri oranında vergi iadesi uygulanıyor. Asya'da ise yeşil çatıları en çok görebileceğiniz ülke Japonya. Başkent Tokyo'da yeni inşa edilen binaların yüzde 20'sinin yeşil çatı olması zorunlu hale getirilmiş. 

Türkiye'de ise pazar yeni yeni oluşuyor. Yılda inşa edilen 100 milyon metrekarenin yalnızca 500-600 bin metrekaresine yeşil çatı sistemi uygulanıyor. 


Henüz yeşil çatı ile ilgili bir yönetmeliğimizde yok. Yalıtımla ilgili bir yönetmelik çıktığında, onun da çıkması bekleniyor. Uzmanlar, su yalıtımı ile ilgili de bir yönetmelik çıkması gerektiğini belirtiyor. 



FİRMA SAYISI ARTTI 


Onduline'in Türkiye'de Ondugreen markası üe başlattığı yeşil çatı uygulamasının ardmdan, BTM, Timaş Teknik, Delta Floraxx, Net Yapı, GN Yapı ve Pera Botanik gibi firmalar da pazara girdi. 


Merkezi İzmir'de olan BTM Yalıtım, BTM Optigreen markası ile yeşü çatı uygulaması yapıyor. Timaş Teknik firması ise Firestone EPDM markasıyla yeşil çatı sistemi uyguluyor. İzmit'te faaliyet gösteren Alman yapı malzemeleri üreticisi Dörken Sistem A.Ş. ise Alman Delta Floraxx'ın yeşil çatı sistemini Türkiye'ye getirdi. Net Yapı ve Pera Botanik ise yerli çözüm yöntemleri ile yeşil çatı uygulaması yapıyor. 


Yeşil çatılarda olması gereken özellikler 


Konstrüksiyon: Bina sağlam bir çatı konstrüksiyonuna sahip olmalı. 

Su yalıtımı: Su yalıtımında kullanılan malzemeler bitki köklerine karşı dayanıklı olmalı, değilse özel kök tutucu katman kullanılmalı. 

Mekanik etki: Nem tutucu ve çürümeye dayanıklı olan özel keçeler, su yalıtım tabakalarını mekanik etkilere karşı korur. 

Filtre ve drenaj tabakası: Yağmur sularını süzen filtre tabakası, yağmursuz günler için depolanırken bir yandan da fazlasını drene eder. 

Bitld taşıyıcı tabaka: Toprak gibi özel malzemelerle oluşturulan altyapılar, seçilen bitkinin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamalı. 

Bitkiler Uzun yıllar yaşayabilen ve bölgenin iklimsel özelliklerine uyum sağlayan bitkiler kullanılmalı. 




FİYATLAR UCUZLADI 


10 yıl önce Türkiye'de ilk uygulanmaya başladığında 20-30 euro olan metrekare fiyatları da bugün oldukça düştü. Yeşil çatı sistemini uygulayan firma sayısının artması ve rekabet nedeniyle metrekare fiyatları şu anda 6-7 euro civarında. Piyasada dişe diş bir rekabet olduğunu ifade eden firmaların yetkilileri, rekabetin fiyatları aşağı çektiğini söylüyor. Su tutma ve su tahliye sistemi, yalıtım, bitki ve işçilik de dahil edildiğinde, yeşil çatı uygulamasının maliyeti 10 euro'ya çıkıyor. 




Bülent Ekimci/ Para



Geri Dön