28 / 03 / 2024

Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?



Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.

             

Bunun yanı sıra genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından  münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi tutulmuyor.


Peki çevre temizlik vergisi mükellefleri kapsamında yer alan konutta veya işyerlerinde kiracının olması durumunda, vergiyi kim ödüyor? Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?


Vergi yükümlüleri, konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların sahipleri değil, bu gayrimenkullerden faydalananlar oluyor. Buna göre çevre temizlik vergilerini kiracılar da ödüyor.


Çöp vergisi ödeme zamanı:

Çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre çöp vergisi ikinci taksit dönemi içerindeyiz.


Çöp vergisi işyeri:

Çöp vergisi işyerleri için belediyeye gidilerek ödeniyor. Konutlar için ise ödenmesi gereken çöp vergisi su faturalarına yansıtılıyor.



Çevre vergisi hesaplama!
Çevre vergisi ne zaman ödenir?




Geri Dön