26 / 04 / 2024

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?



TBMM yeni dönemde yoğun bir çalışma sürecine girecek. Kısa süre içinde önemli kanunların uygulanması planlanıyor. Bu kanunlardan biri de kira düzenlemesi olacak.

ahaber.com'un haberine göre, konuya yönelik değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi: "1 Temmuz 2023 itibarıyla konut kiralarındaki üst sınırın yüzde 25 olarak artırılacak olması piyasada bazı endişeye neden olmuştu. Özellikle enflasyonun bir yıllık ortalamaya göre yüzde 60 ve üzerinde yol alması ile mal sahipleri bu artışı doğru bulmuyor.

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Bu zammın iş yer kiralarında TÜFE ortalamasına göre gerçekleşmesi ve oranın açıklanan enflasyona göre yüzde 63.72 olması mal sahibi ve iş yeri olan kişilerle, mal sahibi evi olan kişiler arasında farklı bir uygulamayı ortaya çıkarıyor.

Hal böyle olunca mal sahiplerinin bir kısmı taşınmazlar boşalmasının ardından günlük kiralık veya eşyalı kiralık bazı modeller üzerinde kiralamalar yapmayı yorumlarken, bununla birlikte taşınmazlarının satışına yönelik piyasada bir arz oluşturmaya başlıyorlar.

İşte kira artışlarını engelleyecek yöntemler...


Geri Dön