25 / 04 / 2024

Kiracının elektriğini ve suyunu kesmek suç mu?

Kiracının elektriğini ve suyunu kesmek suç mu?

Kiralamalarda kendisine yapılan tahliye bildirimine rağmen evi boşaltma konusunda zorluk çıkaran kiracının elektriğini ve suyunu kesmek suç mu? Ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?



Kiracının elektriğini ve suyunu kesmek suç mu?

Ev sahibi, bazı haklı nedenlerin söz konusu olması halinde kiracısından evi tahliye etmesini isteyebiliyor. Bu haklı gerekçeler arasında gereksinim, yeniden inşa ve imar ve yeni malikin gereksinimi gibi sebepler bulunuyor.


Bu gerekçeleri göstererek ev sahibi kiracısından evi boşaltmasını talep edebiliyor. Kendisine yapılan tahliye bildirimine rağmen evi boşaltma konusunda kiracı zorluk çıkarabiliyor. 


Ev sahipleri evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyunu keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor. Peki bu noktada kiracının elektriğini kesmek suç mu? Kiracının suyunu kesmek suç mu?


Kat Mülkiyeti Kanunu, taşınmaz mal maliklerine, kiracılarının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hak tanınmıyor. 


Ayrıca, mal sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum "suç" olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor. Ancak, ev sahibinin ön ödeme cezasını ödemesi halinde dava açılmıyor.


Buna karşın zaten abonelikler üstünde değilse bile veya elektrik ve su aboneliklerinin kesilmesi halinde kiracı elindeki kira kontratı ile kendi adına abonelik bağlatabiliyor.


Bu nedenle ev sahibinin kiracısını çıkarmak için abonelikleri iptal ettirmek yerine duruşma gününü beklemesi gerekiyor.


Kira sözleşmesinin ev sahibi tarafından feshi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön