19 / 04 / 2024

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince; kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmaya yükümlü oluyor. Peki kiracının kiraladığı taşınmaza zarar vermedi halinde; zararın tazmini istemi nasıl yapılır? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?



Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince; kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor.


Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunuyor. 


Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebiliyor.


Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.


Peki, Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır? Kiracının eve verdiği zararın tazmini istemi nasıl yapılır?


............... SULH HUKUK MAHKEMESİNE


DELİLLERİN TESPİTİNİ

İSTEYEN : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No

Adres


KARŞI TARAF : Adı ve Soyadı

Adres


DAVA KONUSU : Delil tespiti


AÇIKLAMALAR :

1- ............. ili, Merkez ilçesi, Mor Menekşe Toplu Konut İdaresi Konutları, 14. Blok, No: 7’de bulunan taşınmazımı, kiracı ile yapmış olduğum yazılı kira sözleşmesi çerçevesinde kiraya vermiştim. Taşınmazın ilk kiracısıdır. Taşınmaz Toplu Konut İdaresinden teslim alındıktan hemen sonra hiç kullanılmadan kiracıya kiraya verilmiştir. Fakat son zamanlarda kiracının ödemelerini aksatması nedeni ile kiracı ile aramızda bazı tartışmalar olmuştur.


2- Kiracımın tayininin çıkması nedeni ile kiracı söz konusu taşınmazı …/…/2015 tarihinde boşaltarak ve anahtarını karşı komşuya bırakarak taşınmazı boşaltmıştır. Anahtarı teslim aldıktan sonra kiracıya verilen eve gittiğimde taşınmazın tanınamayacak kadar kötü kullanıldığını, hatta kasıtlı olarak lavabolara, kapılara, duvarlara, banyodaki dolap, küvete ve şofbene zarar verildiğini görmüş bulunmaktayım.


3- İleride açacağım tazminat davasına konu olmak üzere söz konusu taşınmazdaki hasarın tespiti amacı ile bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.


KANITLAR : Kira sözleşmesi, bilirkişi incelemesi ve her tür kanıt.


HUKUKİ NEDENLER : HMK. ve İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, mahallinde yapılacak inceleme neticesinde kiraya vermiş olduğum taşınmazda kiracı tarafından meydana getirilen zararın malzeme ve işçilik dâhil olmak üzere tespitine karar verilmesini saygı-larımla arz ve talep ederim. …/…/2015



Tespit İsteyen

Adı ve Soyadı

İmza


Sözlü kira sözleşmesine itiraz!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön