20 / 04 / 2024

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti!

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti!

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti nasıl yapılıyor? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti!

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti ile ilgili hükümlere Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor.


Söz konusu yönetmelikte yer alan 43. maddeye göre, köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından yapılıyor.


Madde 43

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılır, il idare kurulunca onaylanır.


Aynı köyün mülki sınırları içinde kalmakla birlikte köy yerleşik alanı ile civarının dışında kalan mezralarda mevcut köy ortak yapıları yok ise yerleşik alan ve civarı tespiti yapılamaz.

Köy ortak yapılarının bulunduğu mezralarda ise, yerleşik alan ve civarı tespiti, köy yerleşik alan ve civarının tespiti ile ilgili usullere uyulmak koşuluyla yapılır.


Köy ve mezralar ile civarının yerleşik alan tespiti bir defaya mahsus olmak üzere yapılır, bu sınırlar genişletilemez ve genişletilmesine dönük olarak birleştirilemez.


Madde 44

İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz.


Madde 45

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri 15.00 metreden, parsel derinlikleri de 20.00 metreden az olamaz. İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön