29 / 03 / 2024

Kiralama işlemleri!

Kiralama işlemleri!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi ' ndeki bugünki yazısında kiralama işlemlerini kaleme aldı. Kiralama İşleminin Gelir ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde yer alıyor...



2- Kiralama İşleminin Gelir ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde, maddede sayılan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı sayılacağı, bu mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlerine göre hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır. 


Söz konusu maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı olup, bu geliri elde edenler ise gayrimenkul sermaye iradı mükellefidirler. 


Aynı Kanun'un 94/5-a maddesi ile de 70. maddede sayılan mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır (2). Kurumlar Vergisi Kanunu'ndada kurum kazancının gelir vergisi mevzuna giren gelir unsurlarından oluşacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. 


Buna göre, apartman yöneticileri tarafından apartmanların ortak kullanım yerlerinin GSM telefonlarını işleten şirketlere kiralanması sonucu elde edilen kira gelirleri kat maliklerinin hisseleri oranında elde edilen gelirler olup, söz konusu gelirlerin vergilendirilmesi kat maliklerinin konumuna göre farklılık gösterecektir. 


- Kat maliki gerçek kişi ve gayrimenkul ticari işletmeye dahil değilse, gelirin bu gayrimenkule isabet eden kısmı gayrimenkul sermaye iradı sayılacak ve genel esaslara göre beyan edilecektir. GSM telefonlarını işleten kiracılarda, bu kısım üzerinden Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/5-a maddesi gereğince % 20 oranında gelir vergisi stopajı yapacaklardır. 

2- Tevkifat oranı, 2006/11449 sayılı BKK ile 01.01.2007 tarihinden itibaren % 20 olarak belirlenmiştir. 


Şükrü KIZILOT/ Hürses Gazetesi 



Geri Dön