20 / 04 / 2024

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Türkiye’de konut kiraları neredeyse toplumsal bir kriz haline gelmek üzere. Peki kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!



Türkiye’de konut kiraları neredeyse toplumsal bir kriz haline gelmek üzere. 2018'de kurda yaşanan atakla hareketlenmeye başlayan kira fiyatları, 2020'de Kovid-19 pandemisiyle artışa geçti. Rusya ve Ukrayna savaşı, Afganistan, Pakistan, Körfez ve Kuzey Afrika kaynaklı yoğun dış göçün oluşturduğu talep ve yüksek enflasyon baskısı fiyatların kontrolden çıkmasına neden oldu. Son olarak deprem bölgesinden 1 milyon insanın batıya göç etmesi ile kiralar yeniden fırladı. 

İstanbul’un 4 sene önce lüks semtlerde 5 bin civarında olan kira fiyatları 70 bin liralara kadar çıktı. Bağcılar ve Esenyurt’ta bile kiralar 10 bin TL'lere kadar ulaştı. Kira fiyatlarının önlenemez artışına son vermek için atıla adımlar da yetersiz kaldı. 

Çözüm olarak ‘Değer haritası’  ya da sıkı denetim gündeme getirilirken, geçmişte benzer sorun yaşayan ülkelerin sonuç aldığı daha radikal yaptırımla da konuşuluyor.  Bu ülkelerden biri olan Avusturya’da konutlar değerine göre sınıflandırırken her bir kategoriye tavan rakamı belirleniyor. 

İngiltere’de de 1988 tarihli Konut Kanunu ile hem tahliye şartları, hem de kira yükselişlerine devlet kontrolü sağlanıyor. 

Konut sektöründen uzmanlar ise Türkiye’de uygulanabilecek model olarak Avusturya'yı öneriyor.

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Yaşanan yoğun talep sebebiyle satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki astronomik yükseliş konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Ev sahipleri evlerini daha yüksek değerlerden kiralamak amacıyla eski kiracılarını çıkarmak istiyor. Kiracılar da bütçelerine uygun kiralık konut bulmakta zorluk çekiyor. 

Emlak değerleme şirketi Endeksa’nın raporuna göre Türkiye'de Ocak 2023 sonu itibarıyla konutların kiraları bir önceki yıla göre yüzde 176.50 yükseldi. Ocak 2023 sonu itibarıyla konut için Türkiye'de en çok değerlenen şehirler sırasıyla Antalya, Karabük, Denizli, Hakkari, Trabzon olarak belirlendi. 

İşte ayrıntılar...


Geri Dön