26 / 04 / 2024

Kiralık villalar dolandırıcıların yeni hedefi oldu!

Kiralık villalar dolandırıcıların yeni hedefi oldu!

Koronavirüsü sebebiyle otelde konaklamak yerine müstakil villa kiralamaya yönelen vatandaşlar dolandırıcıların hedefi haline geldi. 



Son dönemde iyice artış yaşanan dolandırıcılık vakaları sonrası tatil hayali kuran onlarca kişi mağduriyet yaşadı. Tatil için rezervasyon yaptıran vatandaşlar istenilen kapora miktarını gönderdikten sonra bir daha karşılarında ilgili birini bulamıyor. Sözcü'den Barış Özkan'ın haberine göre; Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşları evi görmeden, uzaktan kiralama yapmamaları konusunda uyararak, emlak sitelerinin de, kiraya veren kişilerden evin tapusunu ya da kiralama yetki belgesini istemesi gerektiğine dikkat çekti. Avukat Cenk Söbe ise, "Bu siteler sadece ilanı yayınlamakla yetinip bir garanti vermiyorsa ve buna ilişkin bir açıklama ve onay metni koymuş ise sorumlu olmaz" diye konuştu. 

Koronavirüsü sebebiyle aylarca evlerinden çıkamayan vatandaşlar yaz sıcaklarının artmasıyla tatil planlarını yapmaya başladı. Salgın sebebiyle kalabalık ortamlarda bulunmak istemeyen tatilcilerin kiralık villa talebi arttı. 

Fakat bu durum kötü niyetli kişilerin de harekete geçmesine sebep oldu. İnternetteki emlak siteleri üzerinden tatilde konaklamak için villa kiralayan çok sayıda vatandaş, dolandırıcıların kurbanı haline geldi, paralarını kaybetti. 

Vatandaşlar emlak siteleri üzerinden iletişime geçtikleri kişilerle tarih ve fiyat konusunda anlaşıp, istenilen kapora bedelini verilen banka hesabına gönderiyor. Rezervasyonunu sorunsuz hallettiğini düşünen vatandaşlar daha sonra kiralamayı yapan kişilerle iletişim kuramıyor. Çok sayıda tatilci dolandırıldığını tatil için gittiği şehirde fark ediyor. Çünkü ilanda gösterilen villa gerçekte olmayan bir yer. Dolandırıcılara kaptırılan kaporanın üzerine bir de yol masrafları çıkıyor. 

ÇOK SAYIDA ŞİKAYET VAR

Bu şekilde dolandırılanların sayısı oldukça fazla. Mağdurlar internet siteleri üzerinden şikayetlerini anlatarak, ilanları yayınlayan emlak sitelerinin uğradıkları zarardan sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. 

Emlak sitelerinin bu şikayetlere verdikleri cevapta ise, vatandaşların ellerinde bulunana bilgi ve belgelerle savcılıklara başvurması gerektiği kaydediliyor. 

AĞAOĞLU: KUMAR OYNAMAKLA EŞDEĞER

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalar yaptı. Salgın sonrası villa dolandırıcılığının arttığını vurgulayan Ağaoğlu, tatil planı yapanların dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Düşük fiyatlı kiralamalar konusunda vatandaşları uyaran Ağaoğlu, “Uzaktan, bilmediğin kişilerden, evi görmeden kiralama yapmak kumar oynamakla eşdeğerdir. Vatandaşlar evi görmeden, bire bir muhatap olmadan kiralama yapmamalı. Gitsinler evi görsünler gerekirse komşulara sorsunlar” diye konuştu. 

“İLAN ALAN SİTELERİN SORGULAMASI LAZIM”

İnternet siteleri üzerinden yapılan satışlara kesinlikle bir çeki düzen getirilmesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, "Kiralama yapanlara ‘Tapu var mı? Kiralama hakkı, yetkisi sana mı ait?’ diye sorulması lazım. Ama bu kurala uyulmuyor. Vatandaşlar kaporayı internet sitesi üzerinden göndermedikleri için yapılacak pek bir şey yok. Cumhuriyet savcılıklarına mutlaka başvuruda bulunsunlar. Mağdurların beraber hareket etmelerinde de fayda var" açıklamasında bulundu.

SİTELER BU DURUMDAN SORUMLU TUTULABİLİR Mİ?

Avukat Cenk Söbe ise bu tip ilanların yayınlandığı sitelerin garantör konumda olması durumunda sorumlu tutulabileceğine dikkat çekiyor. 

İnternet sitelerinin bulunduğu durumu bilmek gerektiğini dile getiren Söbe, "Eğer site bu işe aracılık yapan ve garantör durumda ise sorumluluk düşer ve organize işlenen suçtan sorumlu olur. Alacak davasında da sorumlu olur. Neticede sadece o dolandırıcılık yapan kişilere hizmet veren ve onlarla beraber hareket eden bir site ise sorumluluktan kurtulamaz. Ancak sadece ilanı yayınlamakla yetinip bir garanti vermiyorsa ve buna ilişkin bir açıklama ve onay metni koymuş ise sorumlu olmaz. Bu site sadece o villaları değil de başka villaları da yayınlamışsa ve ilanı veren kişileri araştırıp tüm bilgilerini almış ve güvenirliği konusunda üzerine düşeni yapmışsa sorumlu olmaz. Aksi halde sorumlu olabilir" diye konuştu. 

İşte mağdur olan vatandaşların şikayetlerinden bazı örnekler:

Kiralık villalar dolandırıcıların yeni hedefi oldu!


Turizmin yeni trendi: villa kiralama!

Kiralık villalar ve butik otellerde koronavirüs yoğunluğu!


Geri Dön