18 / 04 / 2024

Kiralıklarda döviz inadı!

Kiralıklarda döviz inadı!

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yürürlüğe giren döviz yasağı kararına rağmen, birçok internet sitesinde dolar ve Euro ile kiralık ilanları göze çarpıyor. Bu ilanların bazıları ise yasaktan sonra yayınlamış.



Türk Lirası’nın değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesi 13 Eylül'dce yürürlüğe girdi. Mülk sahiplerinin ise dövizle kiralamadan bir türlü vazgeçmediği dikkat çekti. Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre, İnternet sitelerine verilen kiralık ilanları hâlâ dolar ve Euro üzerinden yapılıyor. Emlakçılar ise “Mülk sahiplerinin talebi doğrultusunda dövizle ilan veriyoruz” diye konuşuyor. 

Mülk sahiplerinden döviz talebi

Türkiye’de en çok kullanılan emlak sitelerinde hala döviz üzerinden satış yapılmak istenmesi perakendecileri ve ofis kiralamak isteyenlerin de tepkisine yol açıyor. İstanbul’da merkezi caddelerde yer alan mağaza, ofis ve villa kiralarının bir çoğu dolar ve Euro üzerinden talep ediliyor. Emlakçılar ise durumdan kendilerinin mesul olmadığını iddia ederek “Mülk sahiplerinin talebini internet sitelerine koyuyoruz. Elbette sözleşmeler artık dolar veya Euro olarak yapılamıyor. Ancak belli bir kur üzerinden el sıkışılıyor. Bu da genelde günlük kurun biraz daha üzerinden oluyor” diyor. 

Kuru 8 liraya sabitledik

Kiralık sözleşmesinin her ay yenilendiği bilgisini veren bir emlakçı, “Her ay başında kur yenilemesine gidiyoruz. O günkü kur ne ise ilanda belirtilen dolara göre TL ile sözleşme yapılıyor. Bu çok zor olmuyor. Biraz da mülk sahibi ve kiralayanın arasındaki uyum önemli. Böylece iki tarafında bir mağduriyeti söz konusu olmuyor.” Başka bir emlakçı ise, “Bugün dolar kuru 6.29Kiralıklarda ‘döviz’ inadı olabilir. Biz bir yıllık sözleşmeyi yaparken, kuru 8 liradan sabitliyoruz” diye konuştu. 

TL ile kiralamaya alışılamadı

Kiralamalarda dövizden TL’ye geçiş hakkında konuşan emlakçılar, “Özellikle caddelerde dükkanı olan mülk sahiplerimizin bazıları 6 ay yurtdışında yaşıyor. Bu yüzden de TL ile kiralama konusuna sıcak bakmıyorlar. Biz kendilerini uyarmamıza rağmen ilanları dolar veya Euro olarak vermemizi talep ediyorlar. Biz de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değiliz. Kira sözleşmeleri yapılırken hukukçular yönlendirmelerde bulunuyor. Henüz kararname çok yeni. Bu konuyla ilgili net bir şey yok. Evet kiralamalar artık dövizle yapılmayacak ama mülk sahipleri böyle ilan verilmesini istiyor” yorumunu yaptı. 
 


Geri Dön