07 / 05 / 2024

Kiraya yüzde kaç zam yapılacak?

Kiraya yüzde kaç zam yapılacak?

Meclis'te kabul edilen yeni yasa tasarısıyla kira oranlarının belirlenmesinden önemli bir değişikliğe de gidildi. Böylece yıllık kira oranları TÜFE üzerinden belirlenecek. Bu kararla ev sahipleri, bu sene kiraya en fazla yüzde 15 zam yapabilecek.



Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, AK Partili milletvekillerinin hazırladığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Buna göre, kabul edilen kanun teklifiyle kira oranlarının belirlenmesinde önemli bir değişiklik de yapıldı. Kira artış oranlarının belirlenmesinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranları kullanılacak.

Bu oranın belirlenmesini de Hazine ve Maliye Bakanlığı yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilecek.

Kira Artış Oranı TÜFE Üzerinden Hesaplanırsa Kiraya Yüzde Kaç Zam Yapılacak?

Aralık'ta kira sözleşmesi dolan ve yılbaşında kira sözleşmesini yenileyecek olan kişiler için 2019 yılı kira artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanacak.

Aralık ayı kira zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması olan yüzde ise 15,63 oranı kullanılacak. Yani ev sahipleri kiracılarına yüzde 15,63 oranında zam yapma hakkına sahip olacak. Kira sözleşmesi üzerinde yıllık kira artışı zam oranı belirlenmediyse ev sahipleri Kasım'da kira sözleşmeleri dolan kiracılarına Aralık ayı kira zam oranı olarak en fazla yüzde 15,63 oranında zam yapabilecek.

2018'de kiraya ne kadar zam geldi?

Kira artışında TÜFE dönemi başlıyor!


Geri Dön