27 / 04 / 2024

Kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?

Kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiraya yapılabilecek zamlar, ÜFE oranları ile sınırlandırılıyor. Peki kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?



Kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiraya yapılabilecek zamlar, ÜFE oranları ile sınırlandırılıyor.


Kira bedeli

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Yukarıda yer alan kanun maddesinde kiraya yapılacak zammın ÜFE'ya bağlandığı belirtiliyor. Ancak, hangi ÜFE oranının hesaplamalarda baz alınacağına ilişkin bilgilere yer verilmiyor.


Bu belirsizlik TÜİK'ten yapılan açıklama neticesinde çözüme ulaştı. Yapılan açıklamaya göre kiraya en fazla ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında yapılabiliyor.


Bilindiği üzere ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Bu ay açıklanan ÜFE oranlarına göre kiraya en fazla üzde 12,31 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Sözleşme süresi Mart ayı itibarıyla dolan mesken kira bedelinin 900 TL olduğunu farz edelim. 

Kira bedeli: 900 TL

Zam oranı: % 12,31

Zam bedeli: 110,79 TL

Zamlı kira bedeli: 1010,79 TL



Kira artış oranları Mart 2014!



Geri Dön