19 / 04 / 2024

Kiraya zam nasıl yapılır?

Kiraya zam nasıl yapılır?

Kiracıya yıllık belli bir oranda zam yapmak, ev sahibinin yasal hakları arasında yer alıyor. Peki yasal hak olarak belirtilen kira zammı nasıl yapılır? Kiraya zam hesabında hangi oranlar kullanılır?



Kiraya zam nasıl yapılır?

Kiracıya yıllık belli bir oranda zam yapmak, ev sahibinin yasal hakları arasında yer alıyor. Buna karşın ev sahibi kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getiremiyor.


Kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz oluyor. Peki yasal hak olarak belirtilen kira zammı nasıl yapılır?


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılması öngörülüyor. Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.


Bilindiği üzere ÜFE oranları kapsamında 12 aylık ortalamalar ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranı yer alıyor. Kanunda bunlardan hangisinin kullanılacağına ilişkin kesin bir yargı belirtilmiyor.


Ancak, buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getirdi. Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


Söz konusu oranlar her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.  


Enflasyon oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön