23 / 04 / 2024

Kirayı geciktiren kiracı nasıl tahliye edilir?

Kirayı geciktiren kiracı nasıl tahliye edilir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kiranın geciktirilmesini kaleme aldı. Peki kira geciktirilirse ne yapılabilir? 



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kiranın geciktirilmesini kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Kiracım kirasını aksatıyor. Haklarım neler?" sorusunu sordu. Peki kiranın geciktirilmesi durumunda ne yapılabilir? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Kirayı geciktiren kiracı nasıl tahliye edilir?

Herkesçe bilinen Borçlar Kanunu'nun 299. Maddesi'nde kira ve kiracı arasındaki ilişki detaylı şekilde anlatılır. Kiraya verilen bir gayrimenkulü tahliye edebilmek amacıyla  kiralayanın izleyeceği yol şu şekilde: Kiracıya karşı aykırılık sebebiyle sulh hukuk mahkemesinde bir tahliye davası açılabilir.

Kirayı geciktiren kiracı nasıl tahliye edilir?

Açılan bu dava sonunda ilamı icraya koyarak kiraya verilen gayrimenkulün tahliyesini talep edebilir. Kira tutarının ödenmemesi ya da kira süresinin bitmesi durumunda kiralayan doğrudan icra dairesi aracılığıyla gayrimenkulün tahliyesini talep edebilir ki bu ilk yoldan daha kolay ve daha fazla tercih edilen bir yoldur.

Kirayı geciktiren kiracı nasıl tahliye edilir?

Kira tutarının ödenmemesi nedeniyle tahliye talepli ilamsız takip yapılır. Adi kiralara ilişkin olarak TBK M. 315 de şu şekilde: "Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az 10 gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az 30 gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar."

Aralık 2021 kira artış oranı 3 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön