25 / 04 / 2024

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Geçen yıl evimi Çinli birisine kiraya verdim. Kiracı, iki aydır ödemiyor. Araştırdım, iki ay önce Çin’e gitmiş ve hâlâ kendisinden bir haber yok. Bu yıl nisan ayı geldiğinde hemen kendisini tahliye edebilir miyim? Yoksa ne yapmam gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Geçen yıl nisan ayında evimi Çinli birisine kiraya verdim. Bugüne kadar kirasını muntazam ödeyen kiracı, iki aydır ödemiyor. Araştırdım, iki ay önce Çin’e gitmiş ve hâlâ kendisinden bir haber yok. Bu yıl nisan ayı geldiğinde hemen kendisini tahliye edebilir miyim? Yoksa ne yapmam gerekiyor?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Geçen yıl nisan ayında evimi Çinli birisine kiraya verdim. Bugüne kadar kirasını muntazam ödeyen kiracı, iki aydır ödemiyor. Araştırdım, iki ay önce Çin’e gitmiş ve hâlâ kendisinden bir haber yok. Bu yıl nisan ayı geldiğinde hemen kendisini tahliye edebilir miyim? Yoksa ne yapmam gerekiyor? ● U.K.

Şu virüsün yaptıklarını görüyor musunuz? Her şeyi etkiledi. Bazılarını olumlu, bazılarını olumsuz yönde etkiledi. Şimdi okuyucularım merak ediyor, olumlu etkisi ne diye? Daha ne olsun, 10 TL’lik kolonyalar 100 TL’den kapışıldı. Makarnacılar hiç bu kadar hasılat yapmamıştı.

Tuvalet kağıdı deseniz dağlar gibi tükendi. Bu örnekler, satıcıları için olumlu gelişme değil mi? Ben bile nasibimi aldım. Ev için el dezenfektanı istedim, bir eczane 60 TL’ye verdi. Bürom için bir başka eczanede aynı ürünü gördüm ve talep ettim, 120 TL istedi.

Ticaret böyle canlandı. Tabii ki sonrası kabus, düşünün ki kira ilişkilerini bile etkilemiş. Çinli kiracı iki aydır ortada yok. Acaba Çin’e gidip virüse mi yakalandı?

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun yapacağı şey, alamadığı kira bedeli için notere giderek kiracıya ödemediği kira bedelini 30 gün içinde ödemesi gerektiğine dair ihtarname göndermek. İhtarname metnine de 30 gün içinde ödenmediği takdirde, akdin feshi mecurun tahliyesi talebinde bulunulacağı uyarısında bulunmak eklenmeli.

Bu durumda 30 gün içinde ödenme sağlanmadığı hallerde 31’inci gün tahliye talepli dava açma imkanı doğar ve bu dava en çabuk sonuçlanacak bir dava olacaktır.


Geri Dön