26 / 04 / 2024

Kirayı ödemezsem ne olur?

Kirayı ödemezsem ne olur?

Bir mesken kiraladığınızı ancak bütçenizde yaşadığınız olumsuzluklardan dolayı kirayı ödemediğinizi farz edelim. Bu durumda "Kirayı ödemezsem ne olur? Ev sahibi ne yapabilir?" diyorsanız işte yanıtı..



Kirayı ödemezsem ne olur?

Kanunen kiracı kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.


Peki, bir mesken kiraladığınızı ancak bütçenizde yaşadığınız olumsuzluklardan dolayı kirayı ödemediğinizi farz edelim. Bu durumda "Kirayı ödemezsem ne olur?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kiracının iflası halinde..

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.


Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.



Ev sahibi kirayı almadım derse ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön