20 / 04 / 2024

Emlak vergisini ödemezsem ne olur?

 Emlak vergisini ödemezsem ne olur?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre vergiye tabi tutuluyor. Peki, bir vergi mükellefi olarak "Emlak vergisini ödemezsem ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisini ödemezsem ne olur?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre vergiye tabi tutuluyor. Emlak vergisi, her sene ödeniyor.


Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi ödemesi senede iki eşit taksit halinde veriliyor. İlk taksitler; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksitler ise Kasım ayın içerisinde veriliyor. Ödemeler ilçe belediyelerine gidilerek ya da internet üzerinden yapılabiliyor.


Peki, bir vergi mükellefi olarak borcunuzu ödemediğinizi ve "Emlak vergisini ödemezsem ne olur?" dediğinizi düşünelim. Bu durumda karşılaşacağınız vergi cezaları şu şekilde:


Emlak vergisi borcunun ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 


Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.




20 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön