20 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Arsa, işyeri ve konut gibi taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi borcunu ödemeyenler ne kadar ceza öder?



Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü bulunan maliklerden alınıyor. Arsa, işyeri ve konut gibi taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi için gayrimenkule sahip olunan sene beyanname verilmesi gerekiyor.


Emlak beyanı yukarıda da belirttiğimiz gibi, gayrimenkulün satın alındığı senenin sonuna kadar veriliyor. Ancak emlak vergisi ödemeleri bir sonraki sene başlıyor.


Örneğin, 2013 yılında bir konut satın aldığınızı farz edelim. Bu durumda 2013 yılının sonuna kadar beyanda bulunmuş olmanız gerekiyordu. Emlak vergisi ödemeleri ise 2014 yılında başlıyor.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri başladı. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödenecek. Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur?


Emlak vergisi zamanında ödenmezse..

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu oran her yıl değişkenlik gösteriyor.


Emlak vergisi kapsamında olan borcunuzu cezaları ile birlikte öğrenmek için ilgili belediyeye başvuruda bulunabilirsiniz.


Emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur?


Geri Dön