27 / 04 / 2024

İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?

İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergiye çöp vergisi deniyor. Peki, işyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?



İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergiye çöp vergisi deniyor. Emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödenen vergi işyeri ve meskenler farklı şekilde hesaplanıyor.


Konutlar için çöp vergisi,  su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. İşyeri sahiplerinin veya kiracıların ise vergiyi ödeyebilmeleri için taşınmazın bulunduğu belediyeye başvuru yapması gerekiyor.


Senede 2 eşit taksit halinde ödenen çöp vergisinin ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitleri ise Kasım ayında yapılıyor. 2015 çöp vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Haziran'da sona erecek. Peki, İşyeri çöp vergisi ödenmezse ne olur?


İşyerleri hakkında da o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri sonrasında borçlu 7 gün içerisinde bu borcu ödemek zorunda oluyor.  Borç ödenemiyor ise 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra yoluna başvuruluyor. 


Konutlar için; çöp vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıyor. 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra uygulamaları da yapılıyor. 


2015 çevre temizlik vergisi borç sorgulama!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön