20 / 04 / 2024

Kırcami imar planı iptal edildi!

Kırcami imar planı iptal edildi!

Antalya’da 30 yıl sonra sorunu çözülen Kırcami imar planı, Şehir Plancıları Odası’nın itirazı üzerine iptal edildi. Hayali suya düşen 15 bin mülk sahibi alınan karara isyan etti.



Antalya'da 30 yılı aşkın süredir tartışmalara neden olan ve mülk sahibi 15 bin kişinin tapularının verildiği Kırcami İmar Planı, 'istemezükçü' zihniyetin engeline takıldı. Sabah Gazetesi'nden yer alan habere göre; Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi'nin Antalya 1. İdareme Mahkemesi tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararı sonrasında eski Başkan Menderes Türel döneminde Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile Toprak Koruma Kurulu lehine verilen iptal kararını bu kez Danıştay bozdu.

KARAR SEÇİMDEN ÖNCE

Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi tarafından Danıştay'a yapılan itiraz başvuru sonrasında Toprak Koruma Kurulu Kararı'nı iptal ettiği belirlendi. İptal kararının 31 Mart yerel seçimleri öncesi alınması gerektiği kaydedildi. 15 bin mülk sahibi ve bin 300 kadastro parselin olduğu ve 30 nüfuslu yeri bir yerleşim kurulması bin 481 futbol sahası büyüklüğüne sahip Kırcami'de hayal oldu.

TEKRAR BAŞVURU

Danıştay tarafından verilen gerekçeli iptal kararının Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşması ile yeni bir hukuki sürecin başlayacağı ifade edildi. Bu aşama sonrasında CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi, bölgenin tarım alanı özelliğini kaybettiğini belirterek tekrar Toprak Koruma Kurulu'na başvuru yapacak. Kırcamililerin hayallerini engelleyen karar sonrasında Şehir Plancıları Odası sessiz kaldı.

SORUNU BELEDİYE ÇÖZSÜN

Kırcami sakinlerinin ise sorununun Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti. Kırcamili Adnan Menderes Coşkun, "Belediyesi'nin ikisi de CHP'li. Şehrin kanayan yarası olan Kırcami imar sorunun çözülmesine bu kadar yaklaşılmışken alınan bu karar 30 yıllık hayallerimizi yıktı. Artık bahane yok. bu iki CHP'li belediye bu sorunu çözsün" diye konuştu.

Mehmet Avcıoğlu ise, "Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi olmak üzere 3 önemli belediye CHP yönetiminde. Artık böyle bir güç varken sorunu aşmaları gerek. Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı itiraz burayı ve bölgede yaşayan insanların sıkıntılarını bilmeden oturdukları yerden yapılmış keyfi bir itirazdır. 30 yılı aşkındır yaşanan bu büyük sorun artık birilerinin dava açmasıyla bahane edilip iptal edilmemeli. Bunrada tarım yapılamıyor. Neye göre itiraz ediyorlar ?" açıklamasında bulundu.

TAPULAR GEÇERSİZ OLACAK

Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde yer alan Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami ve Alan mahallerinin tamamı Fener ile Çağlayan mahallelerinin belli bölümlerini içinde bulunan Kırcami İmar Planı, bin 477 hektarlık alanı içeriyor. Danıştay'ın kararı sonrası 1/25000 ve 1/5000'lik planlar bozuldu. 

Karara göre hem Antalya Büyükşehir hem de Muratpaşa Belediyesi'nin 15 bin mülk sahibine verdiği tapuların kurul kararın sonrası ayrıca açılan plan iptali ile davaların sonuçlanması durumunda imar planlarının anayasası olarak değerlendirilen toprak koruma kuru kararı altlığı oluşmadığına karar verilecek.


Geri Dön