19 / 04 / 2024

Kırıkkale'de Silah İhtisas OSB kuruldu!

Kırıkkale'de Silah İhtisas OSB kuruldu!

Kırıkkale'de Silah İhtisas OSB kuruldu. Kırıkkale'de, MKEK'e ait 500 hektar arazide kurulan organize sanayi bölgesinde, 3'er dönümlük 83 parsel oluşturulacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan konuyu değerlendirdi.



Kırıkkale'de kurulan Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yatırım yapan firmalar 5. bölge yatırım teşvikinden yararlanacak. 


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2023 hedeflerinde Kırıkkale’nin önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti.


Kentteki teknolojik ve yenilikçi üretim ile Ar-Ge çalışmalarına dikkati çeken Aslan, şöyle konuştu:


"Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yıllardır Türkiye sanayisine hizmet etmiş bir kuruluş. MKEK’in ürünlerinin birçoğu dış tedarikçilerden sağlanmakta. Özellikle silah sanayi noktasındaki tedarikçilerine baktığınızda ülkenin değişik yerlerine yayılmış olan savunma sanayi şirketlerinden karşılanmakta. Ama merkez burası. Merkezin yanında yan sanayinin çevresini de geliştirme noktasında Kırıkkale Güç Birliği ile birlikte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay’ın liderliğinde bir çalışma başlatıldı. Kısa sürede Silah İhtisas OSB çalışması tamamlandı. Burada hem Kırıkkale Valiliği, Bakanlık ve Sayın Atalay’ın işi yakından takip etmesi noktasında bu konu önemli bir aşamaya geldi ve Silah İhtisas OSB kuruldu."


Aslan, Silah İhtisas OSB'ye ilk olarak MKEK'e ait Arpalık Çukur mevkisindeki 500 hektarlık bir arazinin Bakanlar Kurulu kararıyla tahsisinin yapıldığını belirterek, daha sonra arsanın ÇED raporlarının alındığını ve zemin etütlerinin tamamlandığını dile getirdi.


Altyapı projeleri için ihaleye çıkılacağını, daha sonra da arsanın 3'er dönümlük 83 parsele bölüneceğini anlatan Aslan, temiz su, pis su ve yol işlerinin ihalelerinin kasım ayının ortalarına gelmeden yapılacağını bildirdi.


Arsanın parsel işlemleri yapıldıktan sonra yatırımcılara açılacağını ifade eden Aslan, şöyle devam etti:


"MKEK fabrikalarının savunma sanayisine verdiği ihaleleri alan firmaların buraya çekilmesi gerekiyor. Bunun iki yönlü faydası var. Silah İhtisas OSB'ye yatırım yapan firmalar 5. bölge teşvikinden istifade edecek. Bu anlamda da bu sektörün Kırıkkale'de yer alması ciddi manada bir teşvik almasına neden olacak. Kırıkkale’nin bulunduğu kalkınmada öncelikle yörenin bir üst kademesinden firmalar yararlanacak. Diyelim ki İstanbul birinci bölge, oradan gelen bir firma eğer burada çalışırsa alacağı teşvikler o bölgenin 4 katından daha fazla. Dolayısıyla bizim buraya gelecek işletmelere bu imkanları anlatarak çağırmamız gerekiyor. Bunun yerelde valilik kurumlarıyla Kırıkkale Üniversitesi ile güçlü bir işbirliği oluşturarak firmalara anlatılması gerekir."


Silah İhtisas OSB'nin hayata geçirilmesiyle hem kentteki hem de ülkedeki işsizliğin azaltılmasına önemli katkı sağlanacağını vurgulayan Aslan, 500 hektarlık alanda kurulacak işletmelerin istihdam potansiyelinin çok büyük olduğunu sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön