20 / 04 / 2024

Kızıldere Jeotermal Santrali açıldı!

Kızıldere Jeotermal Santrali açıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Biz gerek yerli kömürümüzden, su kaynaklarından, rüzgardan, güneşten ve jeotermalden elde ettiğimiz bütün gelirleri Türkiye’nin ithal ettiği enerji kaynaklarının dengelenmesinde kullanıyoruz”




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Biz gerek yerli kömürümüzden, su kaynaklarından, rüzgardan, güneşten ve jeotermalden elde ettiğimiz bütün gelirleri Türkiye’nin  ithal ettiği enerji kaynaklarının dengelenmesinde kullanıyoruz” dedi.


Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Kızıldere Jeotermal Santrali'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Sarayköy’ün hem turizmin hem de enerjinin merkezi konumunda olduğunu söyledi.


Enerjinin olduğu yerde turizmi, turizmin olduğu yerlerde de enerjiyi biraz daha geri plana çekeceklerini ifade eden Yıldız, Sarayköy'de her ikisini beraber gerçekleştireceklerine değindi.


Sarayköy’ün gerek enerji, gerek sera, gerekse termal tesisler bakımından çok zengin potansiyele sahip olduğuna işaret eden Taner Yıldız, şunları kaydetti:


“Toplam 1 milyar 40 milyon liralık gelir elde ettik bütün sahalarımızdan. Jeotermal sahalarımızın ruhsatlarını 1 milyar liranın üzerindeki bir gelirle elde ettik. Ama sayın Başbakanımızın talimatı var. ‘Yaptığınız işlerde, bulunduğunuz yerlere mutlaka katkı koymanız lazım’ diye talimatlandırmıştı. Biz de bu paranın yaklaşık yarısını, 450 milyon lirasını, İl Özel İdaresinin emrine veriyoruz. O yüzden Sarayköy’ün, Denizli’nin ve bulunduğu bölgenin gelişmesi adına enerji projelerinin yer aldığı sosyal fon oluşturmuş oluyoruz.


Biz burada Sarayköy’ün ısınması için de Özelleştirme İdaresinin şartlarına bir madde koymuştuk. 'Buradan elde edilen buharın bir kısmı Sarayköy’ün ısınmasında kullanılacak ve 10 bin haneye ulaşacak' diye. Şu anda abone sayısı 2 bin 500’ler civarında ama biz çok kısa zamanda bunun 5 bin aboneye çıkacağını inanıyor ve ümit ediyoruz. Sayın Başbakan'ım, yenilenebilir enerji konusunda talimat verdiniz ve önümüzü açtınız. Biz gerek yerli kömürümüzden, su kaynaklarından, rüzgardan, güneşten ve jeotermalden elde ettiğimiz bütün bu gelirleri Türkiye’nin ithal ettiği enerji kaynaklarının dengelenmesinde kullanıyoruz.”



AA


Geri Dön