16 / 04 / 2024

KKM’de yeni rekorlar kırıldı, Merkez Bankası iki seçim arası 6.6 milyar dolar bozdurdu!

KKM’de yeni rekorlar kırıldı, Merkez Bankası iki seçim arası 6.6 milyar dolar bozdurdu!

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 2 trilyon 498 milyar 727 milyon liraya yükselerek yeni zirvesini gördü. Merkez Bankası’nın net rezervleri 2002 sonrası en düşük seviyeye indi.



 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turu arasında ve seçim sonrasında piyasalarda hangi gelişmeler yaşandı?

Kur Korumalı Mevduat cephesinde 26 Mayıs haftasında 100 milyar 558 milyon liralık bir yükseliş tespit edildi. Böylece KKM hesaplarında 20 hafta dönemde üst üste tırmanış gerçekleşmiş oldu. Söz konusu 20 haftalık dönemde kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış 1.1 trilyon lirayı aştı.

BDDK’nın 26 Mayıs haftasına ilişkin açıkladığı bankacılık verilerine göre söz konusu hafta itibarıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 2 trilyon 498 milyar 727 milyon liraya ulaşarak yeni bir zirveye ulaştı.

KKM’de yeni rekorlar kırıldı, Merkez Bankası iki seçim arası 6.6 milyar dolar bozdurdu!

26 Mayıs haftasında KKM hesaplarında 100 milyar 558 milyon liralık yükseliş gerçekleşti. Böylece 20 hafta üst üste KKM hesaplarındaki artış trendi devam etmiş oldu. İlgili 20 haftalık bölümde hesaplarda 1 trilyon 128 milyar 718 milyon liralık yükseliş gerçekleşti.

FAİZLER ÜÇE KATLANDI

KKM'de 31 Mart tarihinde faiz üst sınırı kaldırıldı. Alınan yeni kararla Kur Korukalı Mevduat hesabında asgari faiz oranı politika faizi ile aynı oranda olmaya devam ederken, üst sınırı belirleme yetkisi bankalara bırakıldı. Alınan bu karardan önce yüzde 11.5 olan KKM faizi ortalama yüzde 30'un üzerinde seyretmeye başladı.

Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri, artan döviz talebiyle birlikte 4.25 milyar dolar daha azalarak 26 Mayıs itibarıyla -4.4 milyar dolar düzeyine kadar indi. Böylece net rezervler, verinin derlenmeye başladığı 2002'den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

 


 


 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön