19 / 04 / 2024

Klima firmaları siparişlere yetişemiyor!

 Klima firmaları siparişlere yetişemiyor!

Yazın gelmesiyle ve Ramazan'ın Ağustos sıcaklarına denk düşmesi sebebi ile vatandaşlar klimalara yöneldi. Ev ve işyerlerinde rahat etmek isteyenler, klima için sıraya girerken üreticiler bayilerden gelen siparişleri karşılamak için büyük çaba gösterdikler





Ramazan öncesinde ısıtma-soğutma sistemi üreticilerinde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesi ve bu yaz mevsiminin çok sıcak olması sebebi ile klima satışları arttı.Türkiye klima piyasasında söz sahibi olan firmalar, bu yılki klima satışlarının beklenenin üzerinde gerçekleşeceği görüşünde. 


Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima Ticaret yetkilileri, bu yaz sıcakların ortalamanın üzerinde olacağı varsayımıyla stokları hazırladıklarını belirtiyor. Tasarruflu ürünlere yöneldiklerini dile getiren Bosch yetkilileri, "Sektörde bu yıl 2011 satışlarına göre yüzde 20 artış bekleniyor." dedi.


Daikin Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen, Ramazan'ın temmuza denk gelmesinin klima satışlarını artıracağına işaret ediyor. Şirket olarak, bayilerden gelen taleplere karşı gereken hazırlıklarını yaptıklarını ifade eden Özen, "Bu yılın başında yaptığımız kampanya ile tüm bayilerimiz yeterli ürünlerini stoklarına aldı. Servis organizasyonumuz daha aktif hale getirildi. Tüketicilere anında hizmet verecek konuma geldiler. Bu yıl sezona geçmiş yıllara göre daha iyi hazırlandık. Satışlarda patlama bekliyoruz. Tüm Avrupa'da kriz olmasına rağmen Türkiye'nin ekonomik olarak iyi durumda olması da bu beklentilerimizi artırıyor. Geçen yıl 1 milyondan fazla klima satışı gerçekleşti. Bu yıl çok daha üzerinde bir satış bekliyoruz." şeklinde konuştu. 


Klima kullanım alışkanlığının artmasını da dikkate alan şirket Hendek'teki fabrikasına yeni klima hatları kuruyor. Arçelik yetkilileri de Arçelik ve Beko Klima olarak hava sıcaklıklarının bu yaz yüksek seyretmesini beklediklerini belirtti. Arçelik'ten yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Ürün tedariki ve satış kampanyaları konularında gerekli hazırlıkları yaptık. Bölgesel olarak farklı dönemlerde hava sıcaklıklarında artış beklediğimiz için klimalarımızı, tüketicilerimize en hızlı ulaştıracak şekilde bölge depolarımıza dağıttık. Tüm klimalarımıza ücretsiz keşif ve montaj hizmeti veriyoruz. Yetkili servislerimizi de bu yoğun dönem için eleman ve araç bakımından takviye ettik."


Türkiye'nin 93 iklimlendirme ve klima firmasının üyesi olduğu İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Split Klima Komisyonu Başkanı Can Topakoğlu da son 10 yılda 7 milyon adet split klima satıldığını söyledi. Derneğin envanterlerine göre 2011 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 1 milyon yeni klima satıldığını dile getiren Topakoğlu, "Taleplere baktığımızda A sınıfı ürünlerde sevindirici gelişmeler var. 2009 yılında inverter klima satış oranı yüzde 14 iken, bugün yüzde 21'e ulaştı. En çok klima satışı İstanbul, İzmir, Antalya'da gerçekleşirken, İstanbul soğutma yönündeki,  İzmir  ve Antalya da ısıtma konusundaki bilinçliliği ile ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.



Zaman



Geri Dön