24 / 04 / 2024

Koç Holding'ten Kalamış Marina ihalesi için son açıklama!

Koç Holding'ten Kalamış Marina ihalesi için son açıklama!

Turgay Durak, 58 yaşında oturduğu Koç Holding CEO’luk koltuğunu geçen 5 yılın ardından 63 yaşında dün bıraktı. Holding'in yeni CEO'su Levent Çakıroğlu oldu..



Turgay Durak, 58 yaşında oturduğu Koç Holding CEO’luk koltuğunu geçen 5 yılın ardından 63 yaşında dün bıraktı. 39 yıldır Koç Ailesi’nde çeşitli kademelerde üst düzey yöneticilik yapan Durak ve görevi devrettiği yeni CEO Levent Çakıroğlu ile önceki akşam bir yemekte bir araya geldik.


Tüpraş, Ford Otosan, TürkTraktör ve Otokar’da yönetim kurulu üyelikleri devam edecek ve emekliliğe yumuşak geçiş yapacak olan Durak’ın ilk planı tabii ki uzun bir tatil yapmak. İlk rotada Avustralya olacak. Peki Turgay Bey’i geçen 39 yılda en çok ne heyecanlandırdı? Durak’ın cevabı net: “Son 5 yılda 25 milyar TL’lik yatırıma imza attığımızı iftihar ederek söyleyebilirim. Tabii bu bir kişinin gayretiyle olacak bir şey değil. Yatırımlara ikna sürecinin heyecanı büyük. Sınavlardan geçersiniz. Tabii burada hâkim sermayedar olarak Koç Ailesi’nin, yöneticilerine, şirketlerine, şirketlerinin geleceğine, Türkiye’nin geleceğine ve dünya ekonomisinin geleceğine olan pozitif bakışı ve güveni çok önemli bir unsur. Güveniyorlar ki onaylıyorlar. Bu kadar yatırıma hadi yapalım demek, onay vermek kolay bir şey değil.”


LEVENT BEY’DEN NE İSTEDİ?

Durak’ın döneminde içinde ukte kalan bir yatırım var mı? Durak burada gollük pası Levent Bey’e atıyor: “Arçelik gibi bir şirketi daha global arenada çalışır hale getirmek. Bizim Ford Otosan, TürkTraktör, Tofaş, Otokar gibi sanayi şirketlerimiz üretimlerinin yüzde 70’ini, cirolarının yüzde 65’ini ihraç ediyorlar ama yurtdışında operasyonları yok. Yurtdışında operasyonları olan bir Arçelikimiz var. Öyle bir şirketi daha yaratmak inşallah Levent Bey’in dönemine nasip olacak. Hangi şirket derseniz? Orada dururum ben. Pişmemiş aşı anlatamayız, halka açığız.”


TOP 400’E BT ANJİYO ZORUNLU

Turgay Durak’ın CEO’luğu döneminde üzüldüğü iki olay ise 6 Şubat 2006’da Ford Otosan bayilerinin aileleri ile birlikte katıldığı Roma seyahatinde yaşanan kazadaki can kayıpları ve yine 6 Şubat 2012’de bütçe görüşmeleri sonrasında evinde fenalaşan 55 yaşındaki Ford Otosan’ın Genel Müdürü Nuri Otay’ın kalp krizi sonrası hayatını kaybetmesi. Durak’ın verdiği bilgiye göre o günden sonra Koç’ta 45 yaş üstü Top 400 yöneticinin yıllık check-up’ına kalbin bin fotoğrafının çekildiği BT anjiyo zorunlu olarak eklendi. Daha genç olan 2 bin 500 yönetici de check-up kapsamına alındı. Durak, geçen yıl yurtdışı yatırımları nedeniyle çok sık seyahat eden yeni CEO Çakıroğlu’na bir mektup yazarak sağlığına dikkat etmesini istemiş.


"O MARİNADAN VAZGEÇTİK KARARIMIZ NET"

Koç’ta merak edilen bir konu da Kalamış Marina ihalesinden çekilme kararıydı. Turgay Durak bu konu ile ilgili şöyle konuştu: “Biz 19 Mart’ta marina ile ilgili cevabımızı verdik. 20 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımladılar. Biz yer almayacağız diye mektup yazdık. Bu net. Şöyle düşünün ki çok önemli bir yatırım yapmak üzere ihaleye girmişsiniz, söz vermişsiniz ama o ihalenin tamamlanması ile ilgili ana şart; imar planının onaylanması. İmar planının onaylanmasına da bazı kuruluşlar itiraz etmiş. Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olan bir konuda yatırıma başlasak, ilave para vermişiz sonra Danıştay’da kaybediyoruz. Ortaklara ne diyeceğiz. Üstelik 10 ay geçmiş” Durak’ın verdiği bilgiye göre Rekabet Kurulu’na takılan ve Ülker Grubu’ndan alınan marinadan ise vazgeçilmedi.


‘YATIRIMIN MEYVESİNİ TOPLARIZ’

Levent Çakıroğlu, 48 yaşında Koç Holding’in CEO’luk koltuğuna oturan isim. Belki de grubun başına geçen tarihteki en genç CEO. Çakıroğlu’nu bu noktaya yükselten en önemli başarısı ise Koç’un Güney Afrika’dan Tayland’a uzanan Arçelik önderliğindeki yurtdışı yatırımları.

Hesap uzmanı olan Levent Çakıroğlu, Koçtaş’ta ve gruptayken Migros’ta genel müdürlük görevlerini üstlenmiş. Sonra Arçelik’in hem genel müdürü hem de Dayanıklı Tüketim Grubu başkanlığını yapmış bir isim. Peki Turgay Bey’in devrettiği bayrağı alan Çakıroğlu’nun hedefleri neler? İşte Çakıroğlu’nun açıklamaları: “Gerçekten çok başarılı bir dönemi geride bıraktı Turgay Bey ve benim de bu göreve hazırlanmamda emeği olan çok saygı duyduğum ağabeyim, büyüğümdür. Dolayısıyla doldurulması zor bir koltuk bırakıyor. Diğer taraftan baktığımızda son 5 yılda gerçekleşen 25 milyar TL’lik yatırımların geri dönüşlerini maksimize edecek şekilde bu kapasiteleri iyi değerlendirmemiz lazım. İnşallah bu yatırımların meyvelerini toplayacağız. Ar-Ge’ye odaklanmaya devam edeceğiz. Topluluğumuzun Turgay Bey döneminde ivme kazanan yurtdışı büyüme hareketi var. Bize olan güvene layık olacak performansı göstermek en önemlisi. Hissedarlarımıza karşı sorumluluk duygusu da üzerimde.”


Yavuz Barlas-Habertürk


Geri Dön