25 / 04 / 2024

Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı yapım ihalesi TBMM'de!

Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı yapım ihalesi TBMM'de!

Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı yapım ihalesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Tarhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı yapım ihalesine ilişkin soru önergesi verdi. Tarhan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tarhan, ''TBMM İçtüzüğü'nün 96. ve Anayasa'nın 98. Maddeleri gereğince aşağıdaki soruların T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Tarhan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''13.04.2021 tarihli ve 43452547-120.07-E.807110 sayılı yazıya cevaben iletilen 02.06.2021 tarih ve E-44697349-610-[610.011-32392 sayılı yazınız incelenmiştir. Yazınızda Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi’ne dair istenen bilgiler ile ilgili olarak “Ülkemiz ve dünyanın içinde bulunduğu pandemi salgınında, Kocaeli veya başka bir şehirde salgınla mücadele eden/edecek bir şehir hastanesine erişiminin ivedilikle sağlamasının gerekliliği nedeniyle, “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi”, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b usulü ile ihale edilmiş olup söz konusu ihale bilgilerine https://ekap.kik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.” denilmektedir. Ancak yazınızda da ifade edildiği üzere; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi salgında ivedilik halinde pazarlık usulü ile işin ihale edilebileceği ancak yine aynı hükmün 2.fikrasında 21/b'de belirtilen hallerde ilan yapılmasının zorunlu olmadığı düzenlenmiştir Bu düzenlemede “İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir.” denilmektedir. Anılan düzenleme doğrultusunda “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi” pazarlık usulü ile yapılmış olduğu anlaşılmakta olup, ihale bilgileri https://ekap.kik.gov.tr adresinde yer almamaktadır. T.C. Anayasasının “Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları” başlıklı 98.maddesinin birinci fıkrasında “Türkiye Büyük Millet Meclisi; Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır.” ve beşinci fıkrasında “Yazılı soru, yazılı olarak en geç on beş, gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir.” denilmektedir. Yukarıda anılan yazı ile sorulan sorulara verilen cevabın Anayasa'nın 98.maddesi kapsamında TBMM’nin bilgi edinme ve denetim görevini yerine getirmesini önler nitelikte olduğu açıktır. Bu kapsamda bir kez daha aşağıdaki soruların cevaplarını talep etme zarureti doğmuştur.''

Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı yapım ihalesi TBMM de!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın soruları:
1. Anılan işinin ihalesi adreste var mı?

2. Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi ihalesine yeterlilik kriterlerini sağlamayan firmaların davet edilme gerekçeleri nelerdir? 

3. Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi için ihale sözleşmesi hangi bedel karşılığında yapılmıştır? 

4. Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi ihalesi için ihaleye davet edilen şirketler ne kadar teklif vermişlerdir? 

5. Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Yapım İşi ihalesi için neden işin gerektiği süreden daha fazla yapım süresi verilmiştir? 

6.  Ankara  3. İdare Mahkemesi tarafından verilen ihale iptal kararına rağmen, Eze İnşaat'ın faaliyete devam etmesine neden izin verilmiştir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön