26 / 04 / 2024

Kocaeli tramvay hattında çalışmalar Şubat 2017'de tamam!

Kocaeli tramvay hattında çalışmalar Şubat 2017'de tamam!

Kocaeli tramvay hattında çalışmalar belirlenen program çerçevesinde devam ediyor. 2017 yılının Şubat ayında tamamlanması planlanan hatta bayramdan sonra Şahabettin Bilgisu ve Adliye alt yapı çalışmaları ve kataner direkleri dikimi yapılacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından SEKA Park ve Otogar arasında yapımı başlayan tramvay hattı hızla ilerliyor. Şubat 2017 tarihinde bitirilmesi planlanan hat şu anda planlanan bitiş tarihine uygun olarak sürerken, aynı zamanda hattın geçtiği 7,2 kilometrelik alanda alt yapının da tamama değişiyor. Gülermak şirketi tarafından yapılan ve Büyükşehir tarafından sıkı denetimi yapılan hatta şu anda 3,5 kilometre ray döşendi. Alt yapısı biten ve rayları döşenen bölgelerde yan yolların da imalatı başladı. Bayramdan sonra tramvay çalışması Adliye önünde ve  Ankara  Caddesinde başlayacak.


YAHYA KAPTAN’DA TRAFİK RAHATLADI

Hanlı Sokakta başlayan tramvay hattı çalışmalarında, Hanlı Sokakta alt yapı, ray döşemeleri tamamen bitti ve yan yolların beton ve asfalt işleri başladı. Otogar’ın yanından SEKA Park’a kadar gidecek olan hatta şu ana kadar gidiş dönüş toplam 3,5 kilometre ray döşemesi yapıldı. Yahya Kaptan’da Sarı Mimoza ve Salkım Söğüt Caddelerinde vatandaşı zaman zaman mağdur eden çalışmalar bitti ve bölgede yan yollar açılarak trafik sıkıntısı en aza indirildi. Şu anda Yenişehir ve Mehmet Ali Paşa Mahallerinde devam eden çalışmalarda bir taraftan raylar döşenirken, diğer taraftan alt yapı çalışmaları yapılıyor.


ALT YAPI TAMAMEN YENİLENİYOR

Tramvay hattının ilerleyişinde en fazla zaman alan çalışma alt yapı çalışması oldu. Hattın altında geçen tüm su, doğalgaz, elektrik, kanalizasyon, yağmur suyu giderleri, telekomünikasyon sistemleri hattın altından alınarak, hattın sağ ve sol tarafında alındı. Yapılan çalışma ile alt yapı hem yenilendi, hem bazı bölgelerde eksikler tamamlandı. Tramvay hattı çalışmalarının başladığı tüm sokak ve caddelerde alt yapı çalışmaları yüzde 95 oranında tamamlandı. Alt yapı çalışmaları tramvay hattının en fazla zaman alan çalışması.


KATANER DİREKLERİ TEMMUZDA GELİYOR

Tramvay hattının üst yapısının en önemli çalışmalarından biri de kataner direklerinin dikilmesi olacak. Hattın ortasında 3 metre derine indirilecek olan direkler tramvayın enerji hatlarını taşıyacak. Temmuz ayının sonunda üretimi biten direkler gelecek ve direklerin dikilme çalışması başlayacak. Tüm hatta yaklaşık 250 direğin dikilmesinin ardından taşıyıcı teller takılacak, enerji hatları döşenecek ve kavşaklara sinyalizasyonlar yapılacak.


TRAFİĞE KAPALI CADDELER OLACAK

Tramvay hattının geçeceği caddelerin bazılarında karma trafik olacak, bazıları ise lastik tekerlekli taşımaya tamamen kapalı olacak. Ankara Caddesi, Necip Fazıl Kısakürek Caddesi, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi ve Bulvar bölgesinde lastik tekerlekli araçlara tamamen kapalı olacak. Adliye önü ve Merkez Bankasının önü gibi caddelerde ise karma trafik olacak. Karma trafik olan bölgelerde sinyalizasyon ile trafik akışı sağlanacak.


ANLAYIŞ BEKLİYORLAR

Büyükşehir yetkilileri, vatandaşın çalışmalardan dolayı zaman zaman mağduriyet yaşadığını ancak bu mağduriyetlerin kasıtlı ve bilinçli olmadığını belirtiyor. Özellikle alt yapı çalışmaları nedeniyle çalışmaların uzayan, sorunlu hale gelen çalışmalarda Büyükşehir en az sıkıntı ile çözmeye çalışıyor. Hattın bir kere yapılacağını ve bir daha kazılmayacağı için tüm ayrıntılar düşünülerek çalışma yapılıyor. Çalışmaların hızlanması için Gülermak firması teknik personel ile birlikte 200 ile 250 arasında değişen işçi ile çalışmaları yürütüyor.


İKİ ÖNEMLİ CADDEYE GİRİLİYOR

Tramvay hattında hızla devam eden çalışmalarda bayramdan sonra Adliye önündeki Hafız Binbaşı ve Şahabettin Bilgisu Caddelerinde bayramdan sonra çalışma başlayacak. Her iki cadde çalışmalar sürecinde trafiğe kapanacak olan caddelerde çalışmalarda en fazla alt yapı ile ilgili sorun yaşanması bekleniyor.


6 DAKİKADA BİR HAREKET EDECEK

Hattın bitmesinin ardından hatta 12 tramvay çalışacak. İhalesi yapılan ve yapım aşamasına gelen tramvayların 10 tanesi hatta olacak, 2 tanesi ise yedekte bekletilecek. Tramvaylar 6 dakikada bir hareket edecek ve vatandaşlar duraklarda en fazla 6 dakika tramvay bekleyecek. Tramvaylar 25 kilometre hızla gidecek. Tramvay hattı bittikten sonra tüm işletme süreci planlanacak.



Demokrat Kocaeli



Haber Kocaeli Manşet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Tramvay inşaatında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. D-100 yolu yanındaki çalışmaların ardından inşaat birkaç gün içinde Şahabettin Bilgisu Caddesi’ne kayacak. Caddenin trafiğe kapatılmasıyla beraber kent içi trafikte sıkıntı yaşanması bekleniyor


Büyükşehir Belediyesi’nin Seka Park ile Otogar arasında yapımına başladığı tramvay projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kent içinde devam eden tramvay inşaatında D-100 yolu yanındaki çalışmalarda sonra gelindi. Mimar Sinan Köprüsü’ne kadar yapılan kazı çalışmalarının  ardından birkaç gün içinde Şahabettin Bilgisu Caddesi’nde kazı çalışmaları başlayacak ve cadde trafiğe kapatılacak. Şahabettin Bilgisu Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla araç trafiğinde yoğunluklar yaşanması bekleniyor.


İKİ KÖPRÜ ARASI


Tramvay Yolu, D­100 Karayolu kenarında Turgut Özal Köprüsü ile Mimar Sinan Köprüsü arasına döşenecek. Mimar Sinan Köprüsü’nün altından, Koruma İş Merkezi yanından Şahabettin Bilgisu Caddesi’ne girip, bu caddeyi boydan boya geçerek, Barlar Sokağı mevkiinden Merkez Bankası önüne çıkacak. Turgut Özal Köprüsü ile Mimar Sinan Köprüsü’ne kadar olan kısımda kazı çalışmaları tamamlandı.


BİLGİSU KAPANACAK


İzmit şehir merkezinin yaz aylarında biraz daha tenha olması sebebiyle Şahabettin Bilgisu Caddesi’nde yapılacak çalışmalar yaz dönemine yetiştirildi. Birkaç gün içinde Şahabettin Bilgisu Caddesi’nde kazı çalışmaları başlayacak. Çalışmalar sebebiyle cadde araç trafiğine kapanacak. Kentin boş olmasına rağmen yine de Şahabettin Bilgisu Caddesi’nin araç trafiğine kapatılması, kent içi trafiği biraz sıkıntıya sokacak.



Manşet Kocaeli


Geri Dön