25 / 04 / 2024

Kocaeli'de 4.200 kiracının evi riskli!

Kocaeli'de 4.200 kiracının evi riskli!

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Haydar Akar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde Meclis’te söz alarak, deprem konusunda ülke olarak 17 yılda 17 santimetre yol alınamadığını belirtti.



CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Haydar Akar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde Meclis’te söz alarak, deprem konusunda ülke olarak 17 yılda 17 santimetre yol alınamadığını belirtti.


Akar, 1999 Gölcük depreminde binlerce insanımızın hayatını kaybettiğini ve binlercesinin de yaralandığına dikkat çekerek halen bölgede depremin izlerinin sürdüğünü söyledi.


Akar’ın Meclis’te depremle ilgili yaptığı konuşmayı birlikte okuyalım;


Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 17 Ağustos 1999 depreminin 17'nci yılındayız, 17'nci yılını anıyoruz. Evet, bugün deprem şehitlerimizi anarken hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.


On yedi yılda 17 kez andık, ama 17 santim mesafe kat edemedik arkadaşlar.


Evet, o depremi yaşayan bir arkadaşınız olarak o gün, gerçekten, gece saat 03.02, bir kıyametin habercisi gibiydi. Yaklaşık 18 bin vatandaşımızı kaybettik, 48 bin vatandaşımız yaralandı, çeşitli uzuvlarını kaybetti, aileler dağıldı, çocuklar yetim kaldı, öksüz kaldı. Bugün hâlen o izler o bölgede devam etmektedir. Gerçekten, Gölcük depremi, Türkiye'nin 7.4'le son yüzyılda yaşamış olduğu en büyük depremlerden ve en büyük can kayıplarından birisiydi.


TÜRKİYE DE UNUTTU!


Şimdi, her kürsüye gelişimizde, her olaydan sonra dualarımızla adlarını andığımız bu tür olayları o gün anıyoruz ve daha sonra unutuyoruz. Türkiye de bunu unuttu. Aslında, her 17 Ağustos 1999 depremini anarken unutmadık diyoruz ama unuttuk arkadaşlar. Bununla ilgili zaman zaman çalışmalar yapıldı, bazı kanunlar çıktı; en belirgin kanun da Kentsel Dönüşüm Kanunu’ydu. Çünkü Kocaeli'de ve 4 ayrı bölgede yaşanan, 4 ayrı ilde aynı anda yaşanan bu deprem sonucunda "Yaklaşık 400 bine yakın konut ağır hasarlı/hasarlı/orta hasarlı." gibi tanılar konmuştu ve bugün hâlen bu konutlar içerisinde yaşam idame etmektedir.


KOCAELİ’DEKİ TABUT EVLER    


Depremden hemen sonra Kocaeli'de 617 adet yıkılması gereken bina vardı. 2012'de tekrar bir talimatla valiler yeni bir araştırma yaptılar; tekrar yapılan tespitlerde sadece Kocaeli'de 3.756 binanın yıkılması gerektiğini söylediler. 3.756 binada 9.971 konut ve iş yeri bulunuyordu; bugün bunlardan 4.200 tanesinde kiracı oturuyor. Defalarca Meclis gündemine getirdim, "tabut evler" diye getirdim. Yani, her gün uyarılıyoruz, "İstanbul'da bir deprem olabilir." diye uyarılıyoruz. İstanbul depreminin etkileyebileceği en yakın bölge yine Kocaeli'dir, yine Yalova'dır, yine Düzce'dir.


TABUT EVLER KİRAYA VERİLİYOR


Düşünün ki 4.200 konutta kiracılar oturmakta. Bu kiracıları size tarif edeyim... Ev sahipleri oturmuyor, tamir ettirmişler, boyattırmışlar, süslemişler, pazarlamışlar. Hani, üniversite sınav sonuçları açıklanan çocuklarınızı kaydettiriyorsunuz, illere gidiyorlar, konut bakıyorlar, yurt bakıyorlar; işte, bu ev sahipleri bu konutları çocuklarımıza kiraya veriyor. Üniversiteyi kazanıp da gelen çocuklarımız Kocaeli'de, Yalova'da, Düzce'de bu tabut evlerde oturuyorlar sevgili arkadaşlar.


BİNALARIN KOLONLARI KESİLDİ


Peki, ne yapmak gerekiyor? Kentsel dönüşümü çıkarttık da kolonların kesilmesini önleyebildik mi galeri yapabilmek için, ticaret yapabilmek için? Binaların kolonlarının kesilmesini önleyebildik mi? Önleyemedik. Peki, dere yataklarında konut yapılmasını önleyebildik mi? Önleyemedik ve hâlen insanlarımız buralara konut yapmaya devam ediyorlar.


KENTSEL DÖNÜŞÜM-RANTSAL DÖNÜŞÜM!


"Kentsel dönüşüm" dedik, "rantsal dönüşüme" dönüştü. İstanbul'da 493 tane toplanma alanı tespit edildi; bunun 300'üne imar verildi ve depremde İstanbul'un kaçacağı bir alan kalmadı. Allah korusun. Biz o akşam yaşadıklarımızı hatırlıyoruz. Sahile indik, yaşlı bir vatandaş geldi "Burada durmayın." dedi çünkü sahil dolguydu. Daha önce yaşamadığımız için böyle bir tecrübeyi "Her an çökme ihtimali olur." dedi. Değirmendere'de, Gölcük'ün bir kısmında, o sabah, sahilde doldurulan yerler çökmüş, konutlar görünmez hâle gelmiş, tekrar eski, yüzyıl önceki sahil hâline dönüşmüştü.


DEPREMLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILSIN


Onun için sizden rica ediyorum, artık depremle ilgili gerçekten bir çalışma yapılsın, depremle ilgili oluşturulan kurullar çalışmalarına bir an evvel başlasın, çok geç kaldık. Yine bu kürsülerden "Allah bizi korusun." deyip de arkasını unutmamak üzere diyorum çünkü unutuyoruz, her olaydan sonra taziye, başsağlığı diliyoruz ve unutuyoruz. Unutmamalıyız, unuttuklarımızı da hatırlamalıyız diyor, hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum”


Kocaeli Gazetesi/ Mesut Akbulut


Geri Dön