18 / 04 / 2024

Kocaeli’deki ağır hasarlı binalar ne zaman yıkılacak?

Kocaeli’deki ağır hasarlı binalar ne zaman yıkılacak?

1999 Marmara Depremi’nden sonra Kocaeli’deki binalara hasar tespit çalışmaları yapıldı. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan,TBMM’de Kocaeli’deki ağır hasarlı binalar hakkında sorular yöneltti. Milletvekili Türkkan;"500 bina neden hala yıkılmadı?" sorusunu sordu.



Elazığ depreminden sonra deprem hazırlıklıklarının önemi bir kez daha gündeme geldi. TBMM’de açıklamalarda bulunan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 1999 Marmara Depremi’nden sonra Kocaeli’de ağır hasar tespiti yapılıp hala yıkılmayan binalar hakkında sorular yöneltti.

Kocaeli Barış Gazetesi’nde yer alan habere göre; İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli’de depremde zarar gören ve hala yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binaların ne zaman yıkılacağı sorusunu sordu.

Yaşanan son Elazığ depremi Türkiye’de deprem ile ilgili hazırlıkların ve ihmallerin de tekrar sorgulanmasına yol açtı. TBMM’de yaptığı konuşmalarla da sık sık konunun önemini vurgulayan çeken İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, seçim bölgesi Kocaeli’de 1999 Marmara Depremi’nden sonra ağır hasarlı olduğu tespit edilen, ancak hala yıkılmayan binaları TBMM gündemine getirdi.

Milletvekili Türkkan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na sorular  yöneltti.

Önergesinde; 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde Kocaeli’nde çok sayıda binanın hasar aldığını; ağır hasar statüsünde olan ve yıkılmayı bekleyen İzmit’te 19, Başiskele’de 3, Körfez’de 3, Derince’de 3, Karamürsel’de 1 olmak üzere toplam 29 bina yer aldığını belirten Milletvekili Türkkan, büyük tehlike yaratan bu binalar ile ilgili hala bir adım atılmadığını öne sürdü. Milletvekili Türkkan, Kocaeli’deki orta hasarlı bina sayısının da bin 250 olduğunu söyledi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili, 2012’de çıkan kanun çerçevesinde kentsel dönüşüm için 5 bin bina hakkında başvuru yapılmasına rağmen bu binalardan 4 bin 500 tanesinin yıkıldığını ancak 500 tanesinin yıkılmadığını da anlattı.

İşte İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın soruları;

-1999 Marmara Depremi’nin ardından Kocaeli’nde ağır hasarlı olduğu tespit edilen 29 bina ile ilgili neden hala bir adım atılmamıştır?

-İlgili Belediyelerin yazıları ve çeşitli mahkeme kararları olmasına rağmen bu binalar için neden bu yazılara ve mahkeme kararlarına uyulmamıştır?

-Büyük tehlike yaratan bu binalar ne zaman yıkılacaktır? Bakanlığınız programı dahilinde bu binaların yıkılmasına dair bir çalışma var mıdır?

-Kocaeli’ndeki bin 250 adet orta hasarlı binanın güçlendirilmesi neden yasal süreler içerisinde yapılmamıştır? Bu binalar ile ilgili nasıl bir yol izlenecektir?

-2012 yılında çıkan kanun çerçevesinde kentsel dönüşüm için başvurusu yapılan 5.000 binadan 4.500’ü yıkılmasına rağmen 500 bina neden hala yıkılmamıştır? Bu binalar ne zaman yıkılacaktır? 5.000 binanın kentsel dönüşümü ne zaman tamamlanacaktır?

-Olası bir depremde ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların yıkılma tehlikesine karşı aynı acıların tekrar yaşanmaması için Bakanlığınızın aldığı bir tedbir bulunmakta mıdır? Bu tedbirler nelerdir?

Kocaeli Başiskele Belediye Meclisi'nde imar planı oylandı!

Kocaeli’de en planlı bölge Yahyakaptan Mahallesi!

 


Geri Dön