29 / 03 / 2024

Kocaeli’ye yeni metro ve tramvay hatları geliyor!

Kocaeli’ye yeni metro ve tramvay hatları geliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kente yeni metro ve tramvay hatları kazandıracak.



 

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi modern taşımacılığın önde gelen sistemlerinden olan raylı sistemleri kent genelinde hayata geçirecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, İzmit merkezde gerçekleştirilen tramvay uygulaması vatandaşlardan büyük talep görürken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yeni projeler için çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda kente iki metro, dört de yeni tramvay hattı kazandırmak için ilk adım atıldı ve ihaleye çıkıldı. Ön yeterlilik ihalesine de 7 firma katıldı.

MEVCUT HATTA ENTEGRE YENİ HATLAR


Hayata geçirilecek olan projeye göre Kuzeyde Körfez Kirazlıyalı ve Kartepe Cengiz Topel Havaalanı’na kadar 37 kilometrelik metro hattı kesin projesi uygulanacak. Güneyde Gölcük-İzmit istikametinde oluşturulacak 21 kilometrelik metro hattı için ön proje hazırlanacak. Yine Körfez –Derince- İzmit istikameti 17 kilometre tramvay hattı için de ön proje çalışması yapılacak. Kocaeli Kuruçeşme, Şehir Hastanesi ve Alikahya stadyum güzergahı kesin projesi toplamda 8 kilometre olmak üzere üç yeni hat şeklinde mevcut hatta entegre edilecek.

HASTANE HATTI 120 GÜNDE BİTECEK


Kuruçeşme hattı 1 kilometre daha uzatılarak Paljyolu tramvay hattına bağlanacak. Alikahya stadyum hattı da 3 bin 500 metre uzanarak Yahya Kaptan’daki mevcut hatla birleşecek. Yine 3 bin 500 metrelik Şehir Hastanesi hattı da Bekirdere bölgesinde tramvay hattı ile bağlanacak. Böylece mevcut tramvay hattı 3 bölgede çatallara ayrılacak. Şehir Hastanesi ve stadyum tramvay hattı kısmı 120 günde tamamlanarak hizmete açılacak. Kuruçeşme hattında 2, Hastane hattında 5 stadyum hattında da 7 durak yer alacak.

METRODA 24 DURAK


Körfez Kirazlıyalı ve Kartepe Cengiz Topel Havaalanı 37 kilometrelik metro hattında toplam 24 durak bulunacak. Bu duraklardam 6 tanesi Körfez ilçesinde 3’ü Yarımca, 3’ü de Tütünçiftlik’te, 3 tanesi Derince ilçesinde oluşturulacak. Durakların 10 adeti İzmit bölgesinde, 5 adeti de Kartepe bölgesinde olacak.

Yeni raylı sistem hatları için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ön yeterlilik ihalesi düzenledi. İhaleye 7 firma katılım gösterdi. Ön yeterlilik ihalesinde proje için uygun görülen firmalar daha sonra fiyatların sunulduğu yapım işi ihalesine katılacak.

Ön yeterlilik ihalesine katılan firmalar:
Su Yapı
Eng. Arc.+Apco Teknik
Ove Arup&Partners+Arup Müh.
Yüksel Proje
Tpf Getinsa +Altınok Müh. 
Optim Obermayer +Erka AS
Proyapı Müh.


Geri Dön