26 / 04 / 2024

Komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı?

Komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında komşu gürültüsünü kaleme aldı. Peki komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı?



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında komşu gürültüsüne karşı ne yapılabileceğini kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Komşum evinde sürekli gürültü yapıyor. Huzurum kalmadı. Ne yapabilirim?" sorusunu sordu. Peki komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Herkes tarafından bilinen Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince komşuların birbirlerine karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de kişilere rahatsızlık vermemek. KMK 18. Madde'de bildirildiği üzere, komşular birbirinin hakkını çiğneyemez, hiçbir şekilde birbirini rahatsız edemez,  ve yönetim planlarına karşı uyumlu olma hükümlerine sahiptir.

Komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı?

Gürültü yapmak ve komşuları rahatsız etmek kanun hükmüne aykırılık teşkil ediyor. Yüksek sesle uzun süreli müzik dinlemek, yüksek sesle kavga etmek, uygunsuz anlardaki tadilat ve tamir gibi ses çıkarıcı işlemler bir diğerini huzursuz edebilir. Bu nedenle eğer yapılacak işlemler ve zaman zaman ortaya çıkan nedenler komşuya açıklanır veya önceden haber verilirse anlayış ile karşılanabilir. Fakat ileri boyutu son derece rahatsız edici olur ve bu sebeple de bazı haklar doğurur.

Kabahatler Kanunu'nun 36. Maddesi'nce gürültüden dolayı kaynaklanan eylemler için para cezası verilir. Uygulanan idari para cezasına karşın süren davranışlar varda, sulh hukuk mahkemesine dava açma hakkınız var.
 

Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilir mi?


Geri Dön