20 / 04 / 2024

Konak Tramvayı'nın güzergahı beşinci kez değişiyor!

Konak Tramvayı'nın güzergahı beşinci kez değişiyor!

Konak ve Karşıyaka'nın tramvay projelerinde toplam 7 kez güzergah değiştirilince, herkes doğrusunun bulunduğunu sandı. Ancak Konak Tramvayı'nın güzergahı beşinci kez değişiyor



Karşıyaka ve Konak Tramvayı projelerinde revizyonlar bitmek bilmiyor. İki yıl içinde Konak Tramvayı güzergahının 4, Karşıyaka Tramvayı güzergahının 3 kez değişikliğe uğraması meslek odalarının bile başına döndürmüştü. Yapılan bunca değişiklikten sonra doğru güzergahlar bulundu sanılırken, Konak Tramvayı'nda 5. kez revizyona gidiliyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe başkanlığındaki teknik ekip, revizyon için proje üzerinde çalışmaya başladı. Edinilen bilgiye göre tramvay için 3 alternatif güzergah belirlendi. Bunlardan birincisi Fevzipaşa Bulvarı olacak. Konak Pier önüne gelen hat, buradan Fevzipaşa Bulvarı'na dönecek. Fevzipaşa Bulvarı'nın Gaziosmanpaşa Bulvarı ile kesiştiği noktadan sola dönecek hat, Gaziosmanpaşa Bulvarı'nda devam ettikten sonra Şair Eşref Bulvarı'na geçecek. Burada geliş-gidiş olarak ikiye ayrılacak hat Vahap Özaltay Meydanı'na kadar böyle gidecek. Tramvay hattı buradan Alsancak Stadı'nın bulunduğu Şehitler Bulvarı üzerinden Halkapınar'a ulaşacak. Diğer alternatif ise Gazi Bulvarı... Borsa Kavşağı'ndan Gazi Bulvarı'na dönecek hat Gaziosmanpaşa Bulvarı'na kadar gidecek. Buradan Şair Eşref Bulvarı'na dönecek ve Alsancak Garı'na kadar bu güzergah üzerinden devam edecek. Üçüncü ve son alternatif güzergah ise Konak'tan Gazi ve Fevzipaşa Bulvarlarına sapmadan direkt olarak EBSO ve İTO'nun önündeki Cumhuriyet Bulvarı'nı izleyecek. Buradan Cumhuriyet Meydanı'na ulaşacak hat, DEÜ Rektörlüğü'nün bulunduğu Talatpaşa Bulvarı'na devam edecek. Vahap Özaltay Meydanı'na, kadar buradan gidecek olan hat, daha sonra Şehitler Bulvarı'nı izleyerek Halkapınar'a ulaşacak. 


SON KARAR KOCAOĞLU'NUN 

Henüz netleşmeyen güzergahlar üzerinde çalışan teknik ekipler projede öngörülen revizyona son şeklini verdikten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayına sunacak. Son kararı Kocaoğlu verecek. Bu revizyonunda gerçekleşmesi halinde Konak Tramvayı daha başlamadan ulaşılması güç bir rekora da imza atmış olacak. Son değişiklikle birlikte Karşıyaka'da 3 kez revizyona uğrayan hat Konak'ta 5. revizyonla karşı karşıya kalmış olacak. 


ÜÇ BÜROKRAT ESKİTEN PROJE

Konak ve Karşıyaka Tramvay Projeleri'nin ihalesi Şubat 2014'te yapılmış, ihaleyi 182 milyon 144 bin 261 lira artı 69 milyon 153 bin 255 euroya Gülermak şirketi kazanmıştı. Temmuz 2014'te yüklenici firma ile sözleşme imzalanıp yer teslimi yapılmış, bundan sonra Karşıyaka'da 3, Konak'ta ise 4 kez güzergah değişikliğine gidilmişti. Akşamdan sabaha değişen güzergahlar kelimenin tam anlamıyla saç baş yoldurttu. Art arda gerçekleşen güzergah değişiklikleri ile tartışma konusu olan proje, iki yılda 3 bürokratın başını yedi.


Sabah Egeli


Geri Dön