24 / 04 / 2024

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

Devlet tarafından ilk defa konut sahibi olacakları desteklemek için başlatılan konut hesabı uygulamasındaki asgari ödeme tutarı, her yıl yeniden değerleme oranına göre yükseltiliyor. Peki konut hesabı nedir? İşte detaylar...



Devlet katkılı konut hesabı için başvurular 2021'de de yapılacak. Bu devlet desteği herhangi bir gelir koşulu olmadan sunulan yardımlardan uzun süreli ev alım planlamalarında geçerli oluyor.

Konut hesabında yapılacak birikimin en az 3 yıl olması gerekiyor. Takvim'de yer alan habere göre; 36 ay birikim yapanlara destek sağlanacak. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler yükselecek. Konut hesabında destek ödemeleri yapılan birikim tutarına göre değişiklik gösteriyor.

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

EV ALACAK OLANLARA KONUT HESABI DESTEĞİ

Ev alacak olanlara sunulan konut hesabı desteği uzun vadeli bir destek türü. Vatandaşlar, kendilerine, devletin anlaşması olduğu bankalardan konut hesabı açıp birikim yaptıklarında bu hesap üzerinden 33 bin TL'ye varan destek alma fırsatı buluyor. 

KONUT HESABIYLA 33 BİN TL DESTEK NASIL ALINIR? SİSTEM, SÜREÇ NASIL İLERLER?

Vatandaşlar bu destekten yararlanmak için, öncelikle konut hesabı anlaşmalı olan bir bankadan hesap açıyor. Hemen hemen her bankada konut hesabı bulunuyor. Hesabı açan vatandaşlar daha sonra bu hesapta düzenli para biriktiriyor. Konut hesabında her ay, 3 ayda bir ya da 6 ayda bir ödeme yapacak ve bu hesaptaki para istenildiği gibi kullanılamayacak. Belli bir tutarda çekim limiti olacak. Yani konut hesabında para birikecek. Yapılan birikim tutarına göre devlet destek sunacak. 

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

KONUT HESABIYLA 3 YIL, 4 YIL VE 5 YIL BİRİKİM YAPARSAM KAÇ TL DESTEK ALIRIM?

Konut hesabında yapılacak birikim tutarı en az 3 yıl olacak. 36 ay birikim yapanlara destek ödemesi yapılacak. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler artacak. Ödemeler yapılan birikim tutarına göre değişecek.

36-47 Ay Birikim Yapanlara 26 Bin 995 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 36 ay ile 47 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alıyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 26 bin 995 TL olarak belirlendi.

48-59 Ay Birikim Yapanlara 29 Bin 72 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 48 ay ile 59 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar destek alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 29 bin 72 TL olarak açıklandı.

60 Ay ve Daha Fazla Birikim Yapanlara 33 Bin 97 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 60 ay veya daha fazla birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği tutarı 33 bin 97 TL olarak belirlendi.

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

BAŞVURULAR HANGİ ŞARTLARDA YAPILIR?

Konut hesabı desteğinden faydalanmak ve birikim yaparak hibe yardım parası almak isteyenler için sağlanması gereken şartlar var. İşte bu şartlar: 

Türk vatandaşı olması. Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca konut hesabına ödemelerini düzenli şekilde yapmış olması. 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konutu bulunmaması. Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015'ten itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal sahibi olmaması. 

Çekim hakkı ve düzenli ödemelere ilişkin koşullardan herhangi birini ihlal etmemesi. Konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile bankaya başvuruda bulunacak olması. Konut Hesabı Türk Lirası olarak açılabiliyor. Hesap açılışları bankanın belirleyeceği alt limit miktarları dahilinde yapılır. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasi tarafından Konut Hesabı açılabilir.

HANGİ KONUTLARIN ALIMINA DESTEK SAĞLANIR?

Konut hesabı desteğiyle konut almak isteyen vatandaşlar; kat mülkiyeti tapusuna sahip olan evler, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli müstakil taşınmaz alımları için devletten hibe, karşılıksız devlet desteği alabiliyor.

Konut alacaklar dikkat! Devletten 33 bin TL destek!

KONUT HESABI KATKISINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

-Türk vatandaşı olmak

-Kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödemelerini gerçekleştirmesi, 

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal almamış olması,

-Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekiyor.

Faizsiz konuta yasal düzenleme geliyor!

Konut kredisi faizleri yeniden düşüyor mu?


Geri Dön