20 / 04 / 2024

Konut alan kadın sayısı artıyor!

Konut alan kadın sayısı artıyor!

Cinsiyete göre konut alım istatistiklerine göre, 2016'da satın alınan konutların yüzde 29,2'sinin tapusu kadınların üzerine yapıldı.



TÜİK'in ikinci kez açıkladığı "cinsiyete göre konut alım istatistikleri"ne göre, geçen yıl satın alınan konutların yüzde 29,2'sinin tapusu kadınların üzerine yapıldı. Propa projelerinde ise bu oran yüzde 48.


Bir ailenin sahip olabileceği en önemli şeylerden biri, emlak. Kadınlar, emlak mülkiyetini gösteren tapu oranlarında yıllardır fazlasıyla geride kalıyorlardı. TÜİK, son iki yıldır "cinsiyete göre konut alım istatistikleri"ni açıklıyor. Buna göre, 2016 yılında, erkekler yüzde 59,7 pay ile 801 bin 48, kadınlar yüzde 29,2 pay ile 391 bin 334 konut sahibi olurken, yüzde 2,2 pay ile 29 bin 88 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. 


İstanbul 63 bin 963 konut satışı ve yüzde 16,3 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il durumunda. Markalı konut sektöründe en seçkin lokasyonlarda projeler geliştiren Propa'nın satıştaki projelerinde ise bu oran, Türkiye ortalamasının çok üzerinde: Propa projelerinin satışlarında yüzde 48 kadın; yüzde 52 erkek tapu sahipliği görülüyor.


Propa CEO’su Can Özçiçek konuya ilişkin olarak şu değerledirmeyi yapıyor: "Biz projelerimizin satışlarında şunu gözlemliyoruz: Eğer bir konut oturmak için satın alınıyorsa, ya ortak tapu ya da kadın üzerine tapu tercih ediliyor. Ancak yatırım amaçlı satın almalarda, erkekler önde görünüyor. Kadın üzerine yapılan tapu sayısında Türkiye ortalamasının üzerine çıkmış olmamızı çok önemsiyoruz. Bu vesileyle, tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyor, kadınlarımızın  savunucusu ve destekçisi olmaktan gurur duyduğumuzu bildirmek istiyoruz."


Geri Dön