18 / 04 / 2024

Konut alan yabancı KDV ödemeyecek!

Konut alan yabancı KDV ödemeyecek!

Geçtiğimiz ay Meclis'te kabul edilen ve 1 Nisan itibariyle yürürlüğe giren uygulama ile yabancı ve gurbetçiler bundan sonraki konut ve işyeri tapu tescil işlemleri sırasında KDV ödemeyecek..



1 Nisan itibariyle konut alan yabancı KDV ödemeyecek. Yürürlüğe giren uygulama ile yabancı ve gurbetçiler bundan sonraki konut ve işyeri tapu tescil işlemleri sırasında KDV'den muaf olacak.


Ülkemize döviz girişini artırmak ve inşaat sektörünü desteklemek amacıyla başlatılan uygulamadan daha önce sözleşme yapan ancak tapuda işlem yapmayan yabancı ve gurbetçiler de faydalanacak.


KDV ödemeyecek gurbetçiler

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye'den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV muafiyetinden yararlanabilecek.


Ancak 6 aydan daha az bir süredir yurt dışında bulunan Türk vatandaşları ile resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.


Diğer şartlar

- Konut ve işyerinin ilk tesliminin yapılması gerekecek.

- Bedelinin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi gerekecek.

- İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılmaması gerekecek.

- KDV istisnası kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması hâlinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi gerekecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön