18 / 04 / 2024

Konut alana devlet desteği nasıl oluyor?

Konut alana devlet desteği nasıl oluyor?

Konut alımında devlet desteği ve 47 bin öğretmen kadrosu gibi düzenlemeleri içeren ‘Torba Kanun’ teklifi olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı.



 YARDIMLAR HACZEDİLEMEYECEK: Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.  


ÜÇ ÇOCUĞA 1.300 TL: Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. 


47 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK:  Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015 tarihine kadar atama yapılacak.


SÜRESİNDE MEZUN OLMAYANLAR: Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak.


27 YAŞ ÖNCESİ EVLENENE ÇEYİZ YARDIMI:  Çeyiz hesabı açıp, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalanlara ve 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapanlara devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 5 bin TL’yi geçemeyecek. Diğer yandan konut sahibi olmayanlara da ilk ve tek konutu için 3 yıl sistemde kalmaları koşuluyla 15 bin TL’yi geçmemek üzere devlet katkısı sağlanacak.


BANKA HABERLERİNE DÜZEN: Komisyondan geçen maddeyle, bankalarla ilgili haber yapılmasında menfaat sağlanıyorsa ceza verilecek. Komisyonda verilen önergeyle, maddedeki, ‘kendisine veya başkasına doğrudan ya da dolaylı’ kısmı çıkartılarak, iftira atanların iyice koruma zırhına alındı. Menfaat sağladığı ispat edilenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezası verilecek.


ÜÇ ÇOCUĞA BÜYÜK TEŞVİK:

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. 


KONUT DA DEVLET KATKISI:

Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15 bin TL’yi geçemeyecek.



Star / Nevin bilgin 


Geri Dön